Eмисия новини
от 07.00 часа

Революционен електрически автобус с ултракондензатори тръгва експериментално по тролейбусна линия 11 в столицата от петък

Снимка: архив, Bernd Gross
На 16 май, петък, в София официално ще бъде пуснат в движение първият изцяло екологичен автобус с революционна технология. Това съобщи за Радио София кметът Йорданка Фандъкова.

Автобусът ще е експериментален и е даден за безвъзмездно ползване на общината от фирмата-производител за една година. Договорът бе сключен през октомври 2013 г

За разлика от познатите акумулаторни батерии, използващи се в повечето екоавтобуси, новият зеленият автобус е с ултракондензатори, които се зареждат много по-бързо. Новата технология е патентована и произведена от шанхайска фирма, а превозните средства са в експлоатация вече 7 години. Освен в Шанхай те се движат и в Ню Йорк, а София ще бъде на практика първият европейски град, в който ще се движи електробус с ултракондензатори.

С кмета разговаряхме за това и други транспортни решения по време на еко фестивала "Зелени дни", който се провежда пред Паметника на съветската армия. Чуйте какво каза още Йорданка Фандъкова.


Още от
Петър Бунев

Какви са проблемите в БДЖ

публикувано на 16.10.19 в 14:45