Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаха зам.-директора на митницата в Свиленград

| обновено на 21.05.14 в 18:48
Заместник-директорът на митницата в Свиленград Георги Костадинов Георгиев е бил задържан при съвместна операция на ДАНС и прокуратурата. Според информация на "Хоризонт" в дома на Георгиев е намерен около килограм и половина хероин.

Задържането на Георги Костадинов стана ден преди в Хасковския окръжен съд да започне делото срещу деветимата митничари, арестувани при зрелищната акция "Граница" на 6 май 2010 година. Един от арестуваните тогава беше и Костадинов, който по-късно беше освободен. Останалите митничари са обвинени в корупционни практики.

Георги Костадинов е вечният заместник, разказват негови колеги. Той е в системата на ръководни длъжности от времето на НДСВ. Работи в митниците при управлението на тройната коалиция, остава там и при правителството на Бойко Борисов. Запознати твърдят, че не е възможно опитен митничар като него да допусне наличието на наркотик в дома си. Според бивши митничари е възможно дрогата да е била подхвърлена нарочно, за да бъде арестуван и така да бъде отстранен. Истинската причина обаче са контрабандните канали на цигари, които преминават през Капитан Андреево, твърдят запознати Те припомнят "откритото писмо" на 20-те митничари от Пловдив от юли 2012 година, изпратено до тогавашния премиер Бойко Борисов и до различни институции и медии. Там се твърди, че заместник-началникът на митниците Георги Костадинов получава по 10 хиляди евро, за да пропусне ТИР с  контрабандни цигари.

От ДАНС съобщиха подробности за съвместната операция с прокуратурата.Акцията е по досъдебно производство, свързано с организирана престъпна група, извършваща трансграничен трафик на наркотични вещества. В хода на разследването са използвани специални разузнавателни средства.

При претърсване в служебен автомобил, управляван и ползван Георги Георгиев, са открити и иззети около килограм и половина вещества - жълти и сини таблетки с лого на каптагон, които при първоначалния тест са реагирали на амфетамин и метаамфетамин. В дома на Георгиев са намерени старинни сребърни монети с общо тегло 2 килограма.

Към момента се извършват претърсвания и изземвания в служебни помещения на Митница "Свиленград". Разследването продължава под ръководството на Специализираната прокуратура.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна