Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EК започна наказателна процедура срещу България заради "Южен поток"

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България  заради нарушение на правилата при провеждането на процедурата за избор на изпълнител на  българския участък от газопровода "Южен поток". 

Европейската комисия иска още от българските власти да прекратят изпълнението на проекта.

Комисията е изпратила на властите у нас официално уведомително писмо, което представлява първи етап от наказателна процедура. Това потвърди за БНР Шантал Хюз, говорител по въпросите на вътрешния пазар. Тя обясни, че стратегията за енергийна сигурност изисква новата енергийна инфраструктура, която се изгражда в ЕС, да отговаря на всички правила на вътрешния пазар.

Разбираме, че българското правителство е решило да запоне строителството на "Южен поток" приоритетно. Вече изразихме тревога, във връзка със съответствията с европейското енергийно законодателство. 

Имаме основания да смятаме, че и други правила, свързани с вътрешния пазар, особено по отношение на възлагането на публични договори, са били нарушени при този случай.

Именно затова ЕК е изпратила уведомителното писмо, с което иска от България информация за намеренията й. Подчертава се, че докато се водят дискусиите между Брюксел и София и докато се постигне съответствие на проекта с европейското законодателство, комисията иска дейностите по него да бъдат прекратени.

Българското правителство разполага с един месец за отговор.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна