Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите с ваучерите за гориво за земеделците продължават

Снимка: БГНЕС
Фермерите се оплакаха, че бензиностанциите не приемат ваучерите за продажба на газьол с по-нисък акциз. Министерството на земеделието изпрати инструкция как да се разпознават истинските ваучери. Оказа се обаче, че със или без инструкция, проблемът си остана на дневен ред. Според Ангел Вукодинов от Асоциацията на зърнопроизводителите доставчиците на горива продължават да не вземат ценните книжа с аргумента, че големите складове не ги приемат от тях, а също и че няма защита от фалшификации.

Този проблем беше донякъде предизвестен. Още преди години - 2011-а г., подходът не беше правилен. Схемата, която действаше до 2009-а година, беше само с документи на база на реалните площи, които обработва отделният земеделски производител, той представяше фактурите със закупеното гориво в лимита, позволен в митницата, митницата, след съответната проверка, връщаше сумите.


Андрей Делчев
от Българската петролна и газова асоциация допълни:

От месеци и ние алармираме, че процесът е зле измислен и няма да работи. Сега изведнъж се оказва, че сме изненадани. Ако ваучерите се фалшифицират, рискът остава за вас като търговци - казва държавата. Ние се опитахме да проследим всичките тези 7 защити, изследвахме ги със специална лампа. Оказа се, че част от тях не ги намираме. Не става с инструкция. Има работещ вариант - две изречения, които трябваше да се променят и които казват, че търговците не носят риска, ако случайно се окаже, че ваучерът е фалшифициран. Две изречения от един закон се приемат за един ден, стига да има воля.


Разговора на Веселина Миланова с Ангел Вукодинов и Андрей Делчев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна