Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпитваха част от ръководството на Корпоративна търговска банка

3
Снимка: БГНЕС
Част от ръководството на Корпоративна търговска банка, чийто мажоритарен собственик е Цветан Василев, е било извикано на разпит по прокурорска проверка. От управата на банката са давали обяснения пред разследващи във връзка с проверката срещу Василев, депутата от ДПС Делян Пеевски и лидера на "България без цензура" Николай Бареков по сигнал на "Протестна мрежа". Василев не е разпитван, тъй като е бил нередовно призован, научи "Хоризонт". От прокуратурата отказаха официална информация. 

През февруари активисти около неформалното сдружение "Протестна мрежа" внесоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за "организирана престъпна група" около депутата от ДПС и за кратко шеф на ДАНС Делян Пеевски, собственика на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и близкия до тях бивш телевизионен водещ и нов политик Николай Бареков. Сигналът е по няколко направления, като основното е относно депутата от ДПС Делян Пеевски. Става дума за факти, данни и документи, които предизвикват съмнения за сериозно разминаване между деклариран и реален начин на живот, за търговия с влияние, най-вече през медиите и за ползване и разпореждане с имоти в България и извън страната с неизвестен краен офшорен собственик.

Другите направления са свързани с финансирането на медиите на майката на Пеевски – Ирена Кръстева. Третото направление в сигнала е във връзка с факта, че контролираната от Цветан Василев банка – КТБ, има кредити към свързани лица в пропорции, които многократно надхвърлят законовите ограничения (вкл. и връзки с Пеевски и Кръстева). Четвъртото направление е за произхода на средствата на движението "България без цензура".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени