Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски медии: ВТБ няма да финансира КТБ

| обновено на 24.06.14 в 10:09
Снимка: БГНЕС
Един от основните акционери в Корпоративна търговска банка (КТБ) - руската държавна банка "Внешторгбанк" (ВТБ), не възнамерява да участва в капитализирането й. Това твърди РИА "Новости", като цитира неназован източник от ВТБ. Руската банка разполага с акции на КТБ за 10 милиона евро, "които са изцяло хеджирани", отбелязва агенцията.

Съобщението идва ден след като българското правителство обяви, че ако акционерите не помогнат, ще увеличи капитала на КТБ с ресурси от Българската банка за развитие и Фонда за гарантиране на банковите влогове.

"ВТБ капитал" няма планове да финансира Корпоративна търговска банка. Това потвърждава и руският вестник "Ведомости", цитирайки ръководителя на международния бизнес на компанията Атанас Бостанджиев. Вестникът припомня, че според БНБ дъщерната компания на руската банка ВТБ е била единственият акционер, изразил интерес в капитализирането на изпадналата в ликвидна криза КТБ.

Преди година "ВТБ Капитал", която притежава дялове във "Булгартабак" и Vivacom, плати близо 30 милиона евро, за да придобие 9,9 на сто от акциите на четвъртата по големина българска банка, която сега може да бъде национализирана, обобщава изданието.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна