Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Биолчев: Животът заприлича на лоша литература

Снимка: БГНЕС

Животът заприлича на лоша литература. Самото съществуване, като че ли се докосва повече до история, отколкото до размисъла. Когато започвах в тази сфера, лошата литература се опитваше да прилича на живота, а сега животът, без да иска, да прилича на нищо, е като написан от лош писател. Това каза за предаването "Хоризонт до обед" проф. Боян Биолчев, чиято книга "Книга за художника" излезе от печат. Авторът спомена, че никога не е издавал книга по-бързо.

Много са моите приятели художници. Прекланям се пред изкуството им. Малко им и завиждам заради скоростта, с която проникват в съзнанието на хората. Една картина я виждаш, я оценяваш пълноценно, до голяма степен, в мига, а книгата е осъдена на дълъг инкубационен период.


Хората на изкуството са по-трудни за разбиране, защото живеят в калейдоскоп от реалност и виртуална истина. Знам много големи писатели, които често се случват мълчаливци. Това е така не защото не им се приказва, а защото им е омръзнало да не ги разбират.

Реалната история се усеща много повече в художествените произведения, отколкото във фактологията, защото те пренасят емоциите, характерни за времето, коментира Биолчев. Той изтъкна, че писателите нямат втора книга, а трябва да приемат всяка своя творба за първа, за да не се самозабравят и провалят.

Интервюто на Савелина Савова с проф. Боян Биолчев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна