Хоризонт до обед

Дискусионно предаване на "Хоризонт". Всеки делничен ден между 10:05 и 12:00 часа - с истинските проблеми на болното ни общество - децата, малцинствата, здравето, пътищата, религията, екологията... С различен поглед, дори отвъд бариерата на очевидните гледни точки. Всичко това в "Хоризонт до обед".

Водещи: Савелина Савова, Ирина Недева, Валерия Николова, Светослава Кузманова


Публикации

Националното външно оценяване в 10-и клас – какво трябва да знаем

За първи път в края на учебната 2019/2020 година ще проведе задължителното външно оценяване по български език и литература и математика в 10 клас. То ще включва материал от 8-и до 10-и клас включително. Външното оценяване беше въведено с новия..

публикувано на 18.02.19 в 12:45

Технологични фирми влизат в училищата от есента

IT фирми влизат в българските училища от есента, за да преподават заедно с учителите по програма на Министерство на образованието, финансирана с 1 милион лева. Целта е фирмите и учителите да имат по-тясна връзка и до обменят знания и умения в..

публикувано на 18.02.19 в 12:02

Боян Юруков: Има връзка между митовете на антиваксърите и епидемиите от морбили

Далече сме от ситуацията на бум на заразени от морбили от 2009-2011 година, когато в Европа имаше множество такива случаи, коментира в „Хоризонт до обед“ на БНР блогърът Боян Юруков, който живее и работи в Германия. Според него основна..

публикувано на 18.02.19 в 11:34

"Съвършено розово" ще бъде представено тази вечер в ДНК

Тази вечер в ДНК, пространство за съвременен танц и пърформанс, ще бъде представено „Съвършено розово“. Представлението е номинирано за награда „Икар“ в категория „Съвременен танц и пърформанс“ и се занимава с женското тяло. Идеята и реализацията на..

публикувано на 14.02.19 в 13:05

В опит да се повиши престижът на учителската професия

Предвиждат се мерки за промени и модернизация на образованието с цел повишаване престижа на учителската професия, заяви пред БНР Радостина Новакова – директор Дирекция „Квалификация и кариерно развитие“ в Министерството на образованието и науката...

публикувано на 14.02.19 в 12:31

Румян Русинов: Концепцията на Каракачанов за ромите е предизборна пропаганда

Концепцията на Каракачанов за ромите е стратегия за политическо оцеляване, стратегия и за електорално оцеляване, защото идват избори. Това коментира пред БНР политологът Румян Русинов.  Според него това „отвежда нещата към Германия през 1942 г.“:..

публикувано на 14.02.19 в 11:26

Фотографът Юли Панайотов се отправя към Арктика

Не си представя да тръгне за някъде без фотоапарата си. Така ще направи и през април, когато заминава на арктическа експедиция, след като спечели конкурс във Фейсбук с най-силен вот за кандидатурата си. Той е Юли Панайотов. Родом от Шумен,..

публикувано на 13.02.19 в 13:38

Световен ден на радиото

Днес е Световният ден на радиото. Тази година той е под наслов "Диалог, толерантност и мир". Организаторите от ЮНЕСКО в партньорство с Европейския съюз за радио и телевизия предоставят за излъчване няколко материала по темата, които са с уредени..

публикувано на 13.02.19 в 12:23

Анастасия Димитрова: Заради технологиите не можем да останем насаме със себе си

Четенето започва да се повлиява от изобилието на информация. Човечеството никога не се е сблъсквало с такова количество информация, а днес средностатистическият човек преглежда повече текстове от най-големите философи на човечеството. Това обясни..

публикувано на 13.02.19 в 12:21

Мирослав Йотов: Не е имало нарушения в изпепеления снощи магазин за фойерверки

В магазина за фойерверки в Пловдив, който снощи беше изпепелен от пожар, са правени периодични проверки и не са установявани нарушения. Това каза пред БНР Мирослав Йотов – директор на Дирекция „Надзор на пазара“ в Държавната агенция за метрологичен и..

публикувано на 13.02.19 в 12:03