Хоризонт до обед

Дискусионно предаване на "Хоризонт". Всеки делничен ден между 10:05 и 12:00 часа - с истинските проблеми на болното ни общество - децата, малцинствата, здравето, пътищата, религията, екологията... С различен поглед, дори отвъд бариерата на очевидните гледни точки. Всичко това в "Хоризонт до обед".

Водещи: Савелина Савова, Ирина Недева, Валерия Николова, Светослава Кузманова


Публикации

У нас няма аналитично звено за предписването на лекарствата

Лекарства се изписват без да е необходимо - това констатират лекари и аптекари пред репортер на "Хоризонт". Нито една здравна институция не събира данни за проблема. Липсва и точен анализ дали излишно се харчи обществен ресурс за свръхизписване на..

обновено на 24.11.17 в 11:45

Доброволчеството - кауза и/или защитена от закон дейност, която има все повече последователи у нас

Доброволец е вълшебно съчетание на две думи - добра воля. Факт е обаче, че вече няколко години Законът за доброволчеството не може да прекрачи прага на пленарната зала на парламента. Да помагаш на деца, на старци, на творци, на учители, дори на..

публикувано на 24.11.17 в 11:20

Утре ще бъде премиерата на книгата "Изгубените Балкани" на Рандал Бейкър

Утре в "Клуба на архитекта" в София ще бъде премиерата на книгата на проф. Рандал Бейкър "Изгубените Балкани". В предаването "Хоризонт до обед" проф. Бейкър, който от години живее у нас, каза как се е стигнало до написването на книгата:..

публикувано на 23.11.17 в 12:50

Светла Петрова: Социалните умения би трябвало да бъдат формирани в училище с други методи

Липсата на социални умения сред българските ученици е свързана с липсата на други умения, каза Светла Петрова – началник отдел в Центъра за оценка на компетенциите в образованието.  Така тя коментира в "Хоризонт до обед" резултатите от..

публикувано на 23.11.17 в 12:25

Проф. Пепка Бояджиеяа: Дарителството е проява на основополагащи ценности за всяко общество

"Дар и култури на дарителството за образование: теории, институции, личности" е мащабно изследване на повече от 500 страници с ръководител проф. Пепка Бояджиева . То се опитва да отговори на основния парадокс на дарителството у нас, каза тя в..

публикувано на 23.11.17 в 11:55

96-годишният Хенри Орлов: Цар Борис Трети спаси българското еврейство и плати с живота си

Да избягаш от Третия Райх с родителите си в България, после да поемеш към Съединените щати, за да търсиш късмета си, а в крайна сметка да откриеш бъдещата си съпруга - българка. Това е историята на 96-годишния Хенри Орлов от Лос Анджелис...

публикувано на 23.11.17 в 11:26
Офелия Кънева, председател на Държавната агенция за закрила на детето

Над 17 000 случаи на деца, въвлечени в родителски конфликти, установени през 2016-а

През 2017 на националната телефонна линия 116 111 месечно постъпват по 9000 сигнала за насилие. По 70 сигнала на 10 дни постъпват и през онлайн системите. Не се знае колко данни не влизат в системата. Това каза за предаването "Хоризонт до обед" Офелия..

публикувано на 22.11.17 в 12:41
Румен Драганов

Над 200 000 студенти у нас ще отбележат 8-и декември

203 000 хиляди души ще отбележат студентския празник тази година. Голяма част от студентите ще го прекарат в градовете около кампусите – София, Търново, Русе, Свищов, Варна, Бургас, Благоевград и Пловдив. В тези случаи се търсят оферти предимно за..

публикувано на 22.11.17 в 12:09

Таня Цветкова: Европредседателството няма да отвори големи бизнес възможности за българските предприятия

Все по-често говорим за първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Ако съдим по активността на политиците, вероятно бихме останали с впечатление, че това е шанс "едно на един милион", който страната ни получава и трябва да се..

публикувано на 22.11.17 в 11:52

В Банско започва 17-ият международен фестивал на планинарското кино

В Банско днес се открива 17-ият международен фестивал на планинарското и екстрамно кино. В богатата филмова програма за първи път участва документален филм, носител на „Оскар“.   117 премиерни филма от пет континента и 32 държави са селектирани от..

публикувано на 22.11.17 в 10:09