Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината във Варна събори първите три незаконни къщи в ромската махала

Снимка: БГНЕС

Общината събори първите три от общо 15 незаконни къщи в ромската махала край квартал "Владислав Варненчик" във Варна.

Всички къщи в ромската махала, така наречена "гъбена", заради бързото появяване на нови постройки, са незаконни.  39 от тях са посочени за събаряне, 15 - доброволно. Това обясни главният инжинер на района Пламен Петков.

Миналата седмица са дали заявление за доброволно събаряне на жилищните си сгради, това са около 15 човека. Те се настаняват при близки приятели.

Казаха, че няма къде да живеят.

Който няма, естествено сега нищо не можем да направим, тези, които са освободили, тази къща например е свободна, сега ги проверяваме, където е свободно започваме да събаряме сгради.

Въпреки обявената доброволност Димитър Николов, който живее с двете си деца в една от 15-те къщи, каза, че не се е съгласявал на събаряне и не е изнасял покъщнината си.

Всичкият ми багаж е вътре, тука живея. Бунт ли да вдигнаq госпожо? Как може да го вдигнат този бунт. Може ли да ми кажете къде ще отивам после да живея. Как да съм съгласен, като не работя. Към социални грижи съм. Две деца имам.

На въпрос ако довечера я съборят, къде ще спите, той отговори "Не знам".

Багерите бяха посрещнати с гневни крясъци, а част от ромите казаха, че са подписвали нещо в кметството, но не знаят какво, тъй като са неграмотни. Пламен Петков заяви, че процедурата вече е започнала и няма да бъде спряна докато не бъдат премахнати всички незаконни постройки.
 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна