Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 20 дни ще бъдат готови пробите за свлачищните процеси в кв. "Аспарухово"

| обновено на 02.07.14 в 13:01
Снимка: БГНЕС

В район "Аспарухово" няма регистрирани случаи на хепатит А, стана ясно след заседание на кризисния щаб във Варна. По данни на Регионалната здравна инспекция, в града няма и заболели от салмонелоза. От инспекцията са категорични, че в момента няма данни за опасност от разпространение на зарази. При възникване на съмнения пациентите ще бъдат изследвани безплатно. От инспекцията посочват още, че морската вода не може да бъде фактор за разпространение на хепатит А.

Продължава дезинфекцията на обществените сгради и улиците в "Аспарухово".

Тази сутрин на улица "Кирил и Методий" в квартала Минно-геоложкият институт започна сондиране на 20-30 метра от ската. Тук не става въпрос за свлачища, а за ерозия, каза специалистът по свлачищни процеси в Община Варна Олег Колев. Истинското свлачище е на улица "Розова долина", където също ще се вземат проби. В четвъртък специалисти от Минно-геоложкия институт ще пристигнат на място. Днес се очаква и експертизата на доцент Кирил Ангелов, каза кметът на града Иван Портних и уточни, че до този момент 1500 души са евакуирани, за около 1000 от тях е намерен подслон, но повечето обаче са се настанили при близки и роднини. Продължава и набирането на доброволци, които ще помагат за разчистването на района.

До 20 дни ще бъдат готови пробите за свлачищните процеси и тогава ще стане ясно колко от къщите ще бъдат съборени и кои ще се укрепват.  На мястото дойдоха хора, които казаха, че цял живот са живели в "Аспарухово" и, дори да им предложат нови апартаменти, не биха искали да се разделят с къщите си, които не са чак толкова пострадали.

Ситуацията продължава да бъде бедствена, каза Иван Портних. След като още не е ясно къде ще бъдат трайно настанени хората, според него не може да се отмени бедственото положение. Проблем остава почистването на дерето, откъдето тръгна приливната вълна, което е пълно с дървета. Портних добави, че от доста време се опитва да се свърже с Горското стопанство, за да започне почистването. Осъществена е такава връзка, но все още се очаква от там да вземат мерки, защото това е работа на държавата, каза той. Работа на държавата е и какво ще стане с хората от незаконните постройки от ромските махали, чието събаряне вече започна, допълни кметът.

Нас ни обвиняваха за това, че не сме водили борба с незаконното строителство, а когато започнахме събарянето, се появиха мнения, че спешно трябва да намерим жилища на хората. Няма обаче такава община, която да го направи, коментира Портних. 

Директорът на Регионалната горска дирекция Емануил Димитров разказа как се е борил с незаконната сеч през годините, когато гората над "Аспарухово" беше изсичана: 

Незаконна сеч, да, има в района на "Аспарухово" и по специално в Джанавара и съответно над това дере. През изминалите няколко години, тоест от 2011-а до 2014-а година, са съставени специално там 260 броя актове, над 250 нарушители на Държавния горски фонд за незаконна сеч. За периода от миналата година до момента има четири за тази година и четири за миналата година, осем ефективни присъди със затвор от три до пет месеца на лица от този район. 

Въпреки ефективните присъди обаче незаконната сеч през годините беше масова и това го знаят всички институции. Що се отнася до ситуацията в "Аспарухово", там продължават да пристигат дарения. Очакват се да пристигнат и помощи от КНСБ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна