Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Укрепването в "Аспарухово" трябва да приключи до есента

Снимка: БГНЕС

До есента във варненския квартал "Аспарухово" трябва да бъдат изградени всички укрепителни съоръжения в зоните, в които има риск от свлачища, тъй като есенните валежи могат да предизвикат нови бедствия. Това каза доц. Кирил Ангелов, автор на инвестиционно предложение за стабилизиране на свлачищните райони. Общата стойност на инвестиционните предложентия на доц. Ангелов е 3 милиона и 100 хиляди лева. Анализът на бедствието в "Аспарухово" показва, че причините са комплексни:

Върху територията на квартал "Аспарухово" и над нея, където е така нареченото плато, което е оголено, са паднали водни количества, които са съизмерими с обемите на язовир "Цонево" и това е основната причина за голямото природно бедствие. Вторият фактор е много важен, това, че тези две дерета, които се явяват като оттичащи дерета, не са били подготвени за такива големи водни количества и не на последно място, тяхното застрояване, особено в долната им част.

Председателят на БЧК във Варна Илия Раев съобщи, че до този момент над 350 са индивидуалните дарители на "Аспарухово" и над 40 големите фирми, които и в момента изпращат бяла и черна техника и всичко, което е необходимо за едно семейство. На телефон 1466 от БЧК са събрани над 780 хиляди лева. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна