Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравните власти във Варна забраниха къпането в района на Офицерския плаж

Снимка: Радио Варна

Здравните власти във Варна забраниха къпането в района на Офицерския плаж. В морската вода там е установено замърсяване с ешерихия коли и чревни ентерококи. Къпането в района ще остане забранено, докато не бъдат констатирани резултати, отговарящи на стандартите за водите за къпане, съобщават от Регионалната здравна инспекция.

В понеделник Община Варна ще бъде готова с окончателния списък на засегнатите от наводнението в "Аспарухово" домакинства, които ще имат нужда от покъщнина. Списъкът се подготвя след обследване на място заедно с представител на Общината.

По първоначални данни домакинствата, които се нуждаят от покъщнина, са около 1000. Председателят на Областната организация на БЧК Илия Раев съобщи, че над 40 фирми в момента даряват бяла и черна техника, както и предмети за бита.

Това са големи дарители, които даряват по един тир бяла техника. Вече няколко тира има. Просто да поемем нуждите на хората. Над 100-150 уреда ще има бяла техника за пострадалите семейства. Ще се разпределят със списък на Общината, подписан, подпечатан от тях и чак тогава ние даваме конкретно къде. Ние имаме и по-голяма идея, която се опитваме да направим сега. Още преговаряме за дарител, който иска да подари къщички, тип "сандвич".

Един от дарителите - Стилиян Стойков, който безплатно мие обществени и частни сгради в "Аспарухово" обясни, че му липсва координация с Общината, но разбира за нуждите от почистване от програмите на националното радио.

Чуваме по радиото, че трябва да се мият детски градини, намираме си най-наводнената, където има най-много доброволци да вадят кал и отиваме да мием.

Над 350 са индивидуалните дарители за пострадалите в квартала.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна