Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване на "Галъп" показва 5% разлика между ГЕРБ и БСП

ГЕРБ е първа политическа сила, следвана от БСП, сочи първото социологическо проучване след евровота на 25-и май.

По данни на „Галъп“ 22 % биха гласували в избори за Народно събрание за ГЕРБ, около 17 на сто - за БСП. В парламента биха влезли още ДПС, „България без цензура“ и Реформаторският блок. 73% от българите смятат, че България върви към „по-лошо“.

Около 7 на сто в момента е доверието и в ДПС и в „България без цензура“. Реформаторският блок би получил 4 % от гласовете на хората, АБВ - 3, а „Атака” и НФСБ изглеждат с изравнени сили - по 2%.
От „Галъп“ отчитат, че разликата между ГЕРБ и БСП от 5 процентни пункта от всички избиратели в страната (което може да е и над 10 процентни пункта при гласувалите) е сходна с тази отчетена в последните избори. В предстоящия вот обаче тази разлика може да се увеличи, тъй като ГЕРБ е формацията с по-голяма потенциална периферия.
От началото на годината доверието в правителството продължава да пада и през юли е едва 21%. Президентът остава на стабилни нива от началото на годината, които се движат около 30% доверие. Подобни стойности за последно са били регистрирани в края на мандата на президента Желев. Доверието в парламента е едва 12 на сто.
Изследването на „Галъп интернешънъл” е проведено в периода 27-и юни - 3-ти юли и е финансирано от самата агенция.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна