Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апелативният съд оправда Брендо по обвинението за пране на пари от наркотрафик

| обновено на 11.07.14 в 11:12
Снимка: БГНЕС
Софийският апелативен съд оправда Евелин Банев-Брендо по обвинението за пране на пари от наркотрафик. Оправдани са и останалите трима подсъдими. Мотивите на съда за това решение не са известни, тъй като служебно е бил променен часът на обявяване на присъдата - от 11.00 на 9.00 часа.

Миналия февруари Софийският градски съд осъди Брендо на 7 години и половина затвор - присъда, от която недоволни останаха и Брендо, и прокуратурата. Съпругата на Банев Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева и доведеният му брат Симо Карайчев получиха условни присъди.

От 4 години защитата и държавното обвинение спорят за това дали има доказателства срещу подсъдимите, че са прали пари от наркотици.

Сега четиримата обниняеми са оправдани, но с особеното мнение на един от тримата апелативните съдии - Калинка Георгиева. Нито един от подсъдимите не се е явил в съдебната зала, за да чуе присъдата. Присъствали са само адвокатите им. Променени са и мерките за неотклонение. Досега Брендо беше с мярка "домашен арест". Тя е променена на "подписка".

Присъдите могат да бъдат обжалвани пред Върховния касационен съд.

След осъдителната присъда на първа инстанция у нас, Банев стана клиент на италианската прокуратура. Като част от международната престъпна група "Кокаинови крале" получи 12-годишна ефективна присъда от съда в Милано. Докато лежеше в местен затвор, беше отвлечена дъщеря му Лара. Тя беше освободена след близо 50-дневен плен, според неофициална информация, срещу половин милион евро. Похитителите и до днес остават неизвестни, както и мотивите им. Предполага се, че това е било знак към Банев да мълчи пред нашите и италианските власти, което той прави, включително и в съдебната зала, където идва редовно за всяко съдебно заседание.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна