Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на годината се удължава действието на проекта, който предоставя услугата "личен асистент"

Снимка: Петя Генова

Удължава се действието на проекта "Подкрепа за достоен живот", който предоставя услугата "личен асистент", съобщиха от Агенцията за социално подпомагане. Срокът на действие е до края на годината.  Този проект осигурява на хора с трайни увреждания да ползват услугите на лични асистенти. Проектът "Подкрепа за достоен живот" се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд.

Габровската община също ще предоставя подкрепа на самотно живеещи и хора с увреждания, които имат нужда от помощ в бита. Услугата „Социален асистент“ ще се финансира със средства от местния бюджет. 

Досега помощ в домашна среда се осигуряваше на възрастни и деца чрез проект с европейско финансиране, който приключи в края на март тази година. Габровската община ще гарантира на нуждаещите се необходимата подкрепа, като ще я финансира от местния бюджет. 26 000 лева от фонд «Резервен» е сумата до края на годината, утвърдена от Общинския съвет. 9 асистенти ще полагат грижи и ще подпомагат самотно живеещи хора, възрастни и деца с увреждания. С европейския проект бяха обхванати последно 127 нуждаещи се. Сега ще се възползват значително по-малко - 36. Услугата е почасова, като потребителите заплащат такса според броя на часовете през месеца. Подбор на желаещите да ползват асистент, както и на кандидатите за работа, се извършва от общинското заведение за социални услуги. Помощ в ежедневието ще бъде осигурена от месец август.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна