Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 111 години от Илинденско-Преображенското въстание

| обновено на 20.07.14 в 10:30
Снимка: БГНЕС

На днешния ден отбелязваме 111 години от Илинденско-Преображенското въстание. То бележи връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийските българи. Потушаването на въстанието води само в Източна Тракия до 30 000 български бежанци, заселени предимно в днешна Бургаска област. По стар стил този ден е бил на 2 август, когато се е отбелязвал Илинден.

Стотици българи участваха в станалия вече традиционен събор в град Смилово, край Битоля - Македония, за да отбележат годишнината. Те призоваха властите в България да настояват за повече права на сънародниците ни в Македония. 

Делото на Илинденско-Преображенското въстание сред българите в Македония има своето голямо измерение като  най-българското дело. Илинден, който отбелязваме днес, е повод за размисъл сред българите в Македония за постигнатото преди 111 години. В соловото си в Смилево, Битолско, станало център на Илинденското въстание, евродепутатът Ангел Джамбазки каза, че делото на илинценци не е забравено, но не е и завършено. Пред БНР той похвали идеята на македонския президент Георги Иванов да предподпише договор за приятелство от 1999-та година с България.

Българинът от Щип Мильо Ивановски препоръча България пък да не подписва безусловно документа с Македония, който би й дал зелена светлина по пътя към Европейския съюз и добави:

Пак ще напомнам това да не бъде безусловно. Моля да изпълнят Македония условии, някои условии и тогаз ще бъде.

У нас годишнината ще бъде отбелязана с тържествена програма в Благоевград. Честванията ще започнат с откриването на паметна плоча на Михаил Монев - български просветен деец и революционер. В памет на жертвите от народната епопея през 1903 г. ще бъде отслужена панихида в храма "Въведение Богородично".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна