Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веска Събева: Най-важно е да се преодолее враждебната среда спрямо децата с увреждания


Повечето от училищата у нас са недостъпни за децата с увреждания, независимо че те имат възможност да учат в общите училища. Това сочат наблюденията на пациентските организации. Независимо че страната ни подписва Конвенцията за опазване правата и достойнството на хората с увреждания преди две години, предстои синхронизиране на законодателството, а образователното министерство разработи стратегия и проект за целта. Младите пациенти, жадни за знание, и техните родители обаче продължават да срещат значителни затруднения. Експерти от социалното и образователното министерство и пациентски организации обсъдиха проблемите на дискусия, организирана от Асоциацията на родители на деца с епилепсия.

Веска Събева от асоциацията смята, че в сферата на образованието най-важно е да се преодолее враждебната среда спрямо децата със специални образователни потребности от страна на директорите на училищата, на учителите, на родителите на здравите деца. Висшите училища пък сами решават дали да приемат и за кои специалности хора с увреждания и така в голяма степен ВУЗ-овете стават недостъпни, посочи още тя.

С приемането на законодателството към Конвенцията за правата на хората с увреждания пациентските организации се надяват на положителни промени заради заплахите от дела.

Още по темата чуйте в репортажа на Гергана Хрисчева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени