Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Колев: Ключът за решаването на проблемите на българската общност в Македония е в София

Миле Аце Йовански: България не трябва безусловно да подписва Договора за доборосъседство с Македония

Снимка: БГНЕС



Ключът за решаването на всички проблеми на българската общност в Македония не се намира в Скопие, а в София и хората, които трябва да го използват, много често не знаят как и не знаят и защо, каза Петър Колев, българин от Щип, Македония в интервю за предаването "12+3". Минаха 25 години, в които официална София не можа да създаде достатъчно грижи и атмосфера за създаване на една стабилна, организирана и силна българска общност в Македония, докато албанците, сърбите и гърците си вършат тяхната работа. Българите сме оставени на самотек, всеки един от нас решава своите проблеми индивидуално. Когато имаме по-сериозен проблем и очакваме България да застане зад нас, много често хората, към които се обръщаме, не ни разбират и за какво им говорим. Темата "Македония" е изключително далече за тях, добави той.

България не трябва безусловно да подписва Договора за доборосъседство с Македония, каза в интервю за предаването "12+3" Миле Аце Йовански. Той е българин от съседна Македония, който разказва, че днес югозападната ни съседка е управлявана от остатъците на Сърбославия, които са добре представени във ВМРО-ДПМНЕ на премиера Никола Груевски. 

Положението на българите в Македония е много лошо, категоричен е още той. Според сънародника ни от Прилеп, Македония трябва да остане като втора българска държава на Балканите, защото няма реални условия страните ни да се обединят. България трябва да издава в едномесечен срок документите за гражданство на българите от Македония, като уточнява, че не всеки гражданин на бившата югославска република трябва да има български паспорт. 

Николай Кръстев разговаря с Миле Аце Йовански по време на отбелязването на 111 години от Илинденското въстание в с. Смилево, край Битоля в Македония, където освен че е родното място на Даме Груев, но и е бил щабът на въстаниците от 1903-та година.

Интервютата с Петър Колев и Миле Аце Йовански чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна