Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Панайотов: Като изключим КТБ, банковата система издържа реален стрес-тест

Снимка: БГНЕС


Като изключим ситуацията в КТБ, българската банкова система издържа този реален стрес-тест. Това заяви в предаването „12+3“ Валентин Панайотов – председател на УС на Асоциация „Банка на годината“.

Трудно е да се каже, че конкретната политическа обстановка се отразява на стабилността на целия банков сектор. Това, което наблюдаваме, е, че една банка беше подложена на сериозни атаки, в следствие на което се намира в „преддверие към реанимация“, намира се под специален надзор. Останалата част от банковата система обаче беше подложена на един реален стрес-тест – в реални условия, не само в условия на цифри и компютърни програми. Системата издържа.

Досега не съм виждал такава братска прегръдка между синдикати и работодателски организации. Всички работодателски организации и основните синдикати заедно да поставят въпроса за икономическата стабилност, за оздравяването на КТБ и т.н. Това говори, че ситуацията е крайно анархистична в държавата, безконтролна.

За случващото се с КТБ Панайотов коментира: Вдига се една пушилка, зад която е трудно да се види истинската картина. На мен ми се струва, че сега започват процеси на началото на спадането на пушилката.  /…/ Най-добрият вариант, съществуващ сега, е този, който БНБ предложи първи. От тогава се натрупаха много информационни пластове и той се забрави. Първият вариант беше одържавяване на КТБ. Не се допусна обаче намесата на държавата в казуса. Сега вече и да искаме, намеса на държавата не може да има в смисъла на одържавяване на банката, защото трябва да има парламентарно решение. Няма нищо лошо в това държавата да се намеси в оздравяването на КТБ, не във връщането на парите на депозантите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна