Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България губи управленската си независимост в енергетиката

Снимка: www.csd.bg

България губи управленската си независимост в областта на енергетиката и е най-уязвимата страна от гледна точка на енергийна сигурност между 75 изследвани държави – най-големите потребители на енергия в света. Това са основните заключения в доклад на Центъра за изследване на демокрацията 

Налице са всички признаци за проникване на местни, чужди, включително и държавни интереси в енергийната политика на България. Загубата на управленска независимост се улеснява от системни корупционни практики на всички равнища в сектора, лошо управление на държавните енергийни компании, както и от нарушаването на правилата на свободната конкуренция при реализацията на големи енергийни инфраструктурни проекти. Тези фактори закрепостяват страната като енергийно най-бедната и несигурна страна в Европейския съюз, се посочва доклада. Той представя резултатите за България в международния индекс на рисковете пред енергийната сигурност и института за енергията на XXI век пред Търговската камара на САЩ. 

Основните рискове за страната са равнището на енергийна бедност, зависимостта от един източник и единен маршрут за доставка на нефт и природен газ, както и високата енергийна интензивност на икономиката. 

Сред препоръките са ежегоден преглед от страна на парламента на енергийната политика и сигурност, както и оценка за влиянието на чуждите интереси в сектора, изтегляне на политическото ръководство на държавните дружества в енергетиката с цел осигуряване на прозрачност при взимането на корпоративни решения, както и развитие на административния капацитет на ДКЕВР.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна