Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Панталеймон – Панталей Пътник

БНР Новини
Едно от най-разпространените вярвания, свързани с този ден, е че на Св. Пантелей лястовиците и щъркелите отлитат за топлите страни или „се събират да пътуват”.
Празникът Свети Пантелей се чества на 27 юли. Според народните представи Св. Пантелеймон е по-малък брат на Свети Илия и като него е покровител на летните бури, порои и наводнения. Оттук идва и едно от наименованията му - Воден Пантелей.
В България най-много този празник се празнува в Странджанския край, където множество храмове и параклиси носят името на светеца, а водата в тях се смята за лековита и много болни посещават аязмата на светите места в този ден.
В православния календар се чества св. великомъченик Пантелеймон, роден в гр. Никомидия през ІІІ век. Панталеймон се обучавал в лекарската професия и бил известен с милосърдието и безвъзмездните си грижи за бедните хора. Заради християнската си вяра е подложен на жестоки мъчения и през 305 година е посечен от хората на император Максимилиян. Преданието гласи, че вместо кръв от тялото му потекло мляко. На иконите с негово изображение светецът е изографисван като лечител. През ІХ век при манастирите на негово име в Охрид и Преслав били създадени лечебници и медицински школи.
Българите приемат светеца лечител за закрилник на пътниците. Празникът се нарича: Пантелей, Пантелей пътник, Панталей, Воден Панталей, а още и Църна Паталея.
Лекарите, гледачите, врачките не гадаят и не лекуват през този ден, за да не ги накаже светеца. Поверието гласи, че ако жените на този ден работят може да се случи нещо лошо в дома.
Денят се приема за подходящ за пътуване, откъдето е и името му Пантелей Пътник.
Имен ден празнуват: Добрин, Пантелей, Добри, Добрина.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна