Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Соболев: Лобистки интереси в енергетиката сринаха коалицията в Украйна

Сергей Соболев
Снимка: http://vz.ua

Председателят на парламентарната група на партия "Отечество" Сергей Соболев заяви за БНР, че разпадът на управляващата коалиция в Украйна се дължи на лобистки интереси в енергетиката на партия УДАР. Политическата формация се оттегли от управляващата парламентарна коалиция, след което оставка подаде и премиерът Арсений Яценюк.

Соболев определи случилото се като "плод на енергийните интереси на един олигарх", който, по думите му, контролира УДАР: 
Те по никакъв начин не коментираха решението си. Нещо повече - ние сме убедени, че те никога няма да огласят публично позицията си, защото тя е свързана с факта, че тази фракция се контролира от един олигарх, който днес е арестуван във Виена - господин Фирташ. Един от законопроектите предполагаше много сериозно реформиране на компанията "Нафтогаз" и възможността за създаването на структури с участието на европейски и американски капитали за управлението на газотранспортната система на Украйна. Тази система винаги е давала възможности на господин Фирташ, който я използваше като свое частно предприятие. Мисля, че това беше причината, поради която "Удар" излезе внезапно от управляващата коалиция с ясното съзнание, че след това няма да има нито едно гласуване в парламента.
Соболев не изключва вероятността "кримският сценарий" да се разработва и за други страни, сред които и България: 
Не изключвам това да е част от втория етап от разширяването на Руската империя, при който с десанта си руските бизнесмени започват анексията бавно, но много уверено - в България, Унгария, Чехия, Словакия. Всичко това е аналог на онези действия, които се провеждаха десетилетия наред в Крим. Там точно така купуваха имоти, а после говореха за защита на руското население на територията на полуострова".

Цялото интервю на Ангелина Пискова със Сергей Соболев можете да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна