Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кунева: Да правя коалиция без съдебна реформа и независимост на регулаторите би било нередно

Снимка: БГНЕС


Правителството се самосвали. В политиката, това което сам си причиниш заради грешна преценка или грешно поведение, много рядко друг отвън може да ти причини.

Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ лидерът на „България на гражданите“ Мeглена Кунева.  Правителството си е отишло заради общественото негодувание, а първия залп  на критика е дошъл още с назначението на Делян Пеевски, заяви тя.

Положително, след като се  обявява за жертва на задкулисието, той знае имената на хората, които представляват това задкулисие. Няма как да се бориш с нещо, ако не го назовеш.

Всеки има право да каже истината и да я каже изцяло и докрай и всеки трябва да иска да чуе истината и трябва да може да я понесе, коментира Кунева.

Според нея, обществото не е получило достатъчно пълна информация защо се налага актуализация на бюджета.

Кунева коментира, че трябва да бъдат назовани политиците, които са се възползвали от "тази пирамида, каквато се оказа, че е КТБ", както и да се изясни защо са им давани средства. Алчността не е добър съветник и има професии, в които просто е забранено да бъдеш алчен, изтъкна тя и подчерта, че "политик" е една от тези професии..

Тя изключи предизборен „развод“ в Реформаторския блок заради разкритията за делови отношения между Иван Костов и шефа на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Тя заяви, че няма усещане, че Костов се е отказал от политиката и призова за реакция от партньорите си от „Демократи за силна България“:

За мен беше шок да разбера, че господин Костов е имал толкова близки отношения с КТБ, които са, буквално, измерими. Не можеш да проповядваш едно, а да вършиш друго. Не можеш да говориш за мафията, за задкулисието, да си просветен управленец, какъвто г-н Костов е, и да правиш този паралелен живот.

Реформаторският блок ще се яви на парламентарните избори самостоятелно, потвърди Кунева. За да се стигне споразумение с ГЕРБ е необходимо добро представяне на реформаторите на изборите и ясни ангажименти за конкретни реформи в следващия кабинет. Членовете на „България на гражданите“ ще се произнесат на вътрешнопартиен референдум за евентуална коалиция, ако Реформаторският блок влезе в НС, както стана в Германия, изтъкна тя. Кунева посочи като основни изисквания на блока реформа в съдебната система и гарантиране на независимостта на регулаторните органи:

Това, с което трябва да се помни в следващите години Реформаторския блок, е, първо, съдебна реформа. Няма как без здрава съдебна система да има каквато и да е основа на справедливост, няма как да има каквато и да било сигурност за бизнеса. Регулаторните органи не са политически, а ние толкова години не можем да спрем да им влияем политически. Ако това не престане, хаосът в държавата ще продължи.

Ако някога видите да правя коалиция без тези две стъпки – съдебна реформа и независимост на регулаторите, да знаете, че това би било нередно. Ако обаче видя партньори, които могат да направят това, аз ще си кажа до каква степен, заедно с нашите партньори, можем да разчитаме на дадената дума. Много са незрели все още отношенията. Не е въпросът да се сглоби едно мнозинство. Въпросът е това мнозинство какво ще донесе на България.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени