Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теофан Германов: Положителен знак е, че БСП показа, че Станишев вече не е неин председател

Снимка: БГНЕС


Важният знак, който БСП даде, е, че Сергей Станишев вече не е неин председател и това е положителен знак, тъй като това е човек, разбира се със своите качества и достижения, но който доведе тази партия, най-голямата, най-старата, до 11 последователни изборни загуби, каза политологът Теофан Германов в интервю за предаването "Преди всички".

За първи път от 1994-та година рухва моделът, в който млад човек, посочен от предишния лидер, повежда БСП. В крайна сметка Михаил Миков има политическа биография. Драгомир Стойнев също има такава биография. Положителен знак е, че е сложен край на системата, в която предишният лидер посочва един млад човек без биография, без особен стаж за първия пост. /…/ Всичките деветима кандидати имат своето място, няма човек без биография, без минало в БСП, добави той.

По отношение на новоизбрания лидер на партията Михаил Миков, Германов каза: Не може в една 120-годишна партия да започнем изцяло на чисто. Нормално е да има една приемственост. На БСП й предстоят няколко фронта в бъдеще. Първият е парламентарните избори на 5-и октомври, които ще бъдат много тежки. Предстои много сложна подготовка за едни местни избори, които са само след година и два-три месеца. БСП винаги е била силна на местните вотове. Предстоят едни президентски избори, които също са решителен сблъсък. Така че предстои един тежък път на БСП и е много важно лидерът да бъде и умиротворител. В този смисъл новият лидер трябва да върне БСП към автентичните й ценности, една от които е колективното ръководство, вслушването в структурите и от друга страна трябва да намери пътя към своите опоненти.

Очевидно Сергей Станишев не осъзнава до какво състояние е докарал БСП, каза още Германов: Конгресът е политически орган, изповед се прави на други места. Той има правото да се прощава дълго. Той има своето място в историята, но не това беше жанрът. Имаше и филм за неговите достижения. БСП е партия на 123 години. 13 години от 120 не са чак толкова много.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна