Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Мерджанов: ДПС може и да не върне мандата за съставяне на кабинет

Снимка: БГНЕС

Форматът, в който БСП ще се яви на избори вероятно ще бъде дискутиран както на Изпълнително бюро, така и на предстоящите пленуми. Не са без значение и разговорите с нашите досегашни коалиционни партньори, каза председателят на парламентарната група на Коалиция за България Атанас Мерджанов в интервю за предаването „Преди  всички“.

БСП трябва да събира, а не да разделя. На БСП й е нужна и консолидация, и мобилизация, но и широта на въздействието върху по-широк кръг от граждани, каза той.

По отношение на евентуално сътрудничество с АБВ, Мерджанов коментира: За сътрудничество с АБВ не е добре да се говори в смисъл на непременно коалиционно обвързване, тъй като ние имаме една немалка разделителна линия по отношение на политиката. Те наскоро издигнаха идеята за президентска република – нещо, което не се вписва. Смятам, че те ако държат на тази своя теза, това е една по същество достатъчна разделителна линия. По-скоро усилията на БСП трябва да бъдат насочени към това да бъдат привлечени отново всички онези разочаровани социалисти, симпатизанти, които дадоха доверие на структурата на Георги Първанов. Смятам, че това ще бъде основното в дейността на председателя Миков и на органите, които той ще ръководи. /.../ При всички случаи изход от създалата се ситуация е 5-и октомври и новите предсрочни парламентарни избори.

Според Мерджанов има вероятност ДПС да не върне мандата за съставяне на кабинет, който се очаква днес президентът да връчи. Според него на базата на оформилото се сътрудничество между ДПС и ГЕРБ има вероятност това да не се случи: Основните договорености бяха да има консенсус по значимите и важните закони, които това НС трябва да свърши, както и несъставянето на следващо правителство в рамките на това НС. Очевидно е, че първото е нарушено. За второто има голяма опасност да се случи.

По повод отклоняването на искането на БСП да се оттегли предложението за актуализация на бюджета Атанас Мерджанов заяви:

Пламен Орешарски е министър-председател в оставка. Сами разбирате, че в сегашния си състав МС едва ли ще може еднозначно да преразгледа бюджета, тъй като има представители и на БСП, и на ДПС. Може би това е реалното притеснение, с което от отклонява искането на БСП да бъде оттеглен бюджета. По-важното е, че в самите мотиви за актуализацията на бюджета има достатъчно противоречащи се тези, които от една страна в началото уж доказват необходимостта от актуализация, а в крайна сметка отричат тази необходимост.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна