Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗС изпраща до евродепутати сигнала за паричен трансфер между Василев и Бареков

Снимка: БГНЕС

РЗС е внесла сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с дейността на КТБ и осъществяването на кешов паричен трансфер от Цветан Василев към Николай Бареков чрез подставено лице. Сигналът е подаден миналия месец, но до този момент няма никакъв ефект, обяви лидерът на РЗС Яне Янев. До края на днешния ден всички председатели на групи в ЕП ще получат този сигнал, като партията ще настоява да бъде създадена специална анкетна комисия в ЕП.

Лидерът на РЗС Янев обясни, че ще изисква от прокуратурата и евродепутатите да се изясни как  е бил осъществяван кешовия паричен трансфер между Цветан Василев към Николай Бареков:

Според нас и нашия анализ става ясно, че около година преди европейските избори е създаден специален център, който е имал за цел да постигне такова политическо влияние, че да оказва контрол върху партийната и политическата система в такава степен, че никой без този новосъздаден проект да не може да управлява страната. В този сигнал е казано как всеки месец е пренасян определен паричен ресурс в този документ, който сме предоставяли на следствието и прокуратурата е записано, че Бареков е получавал по 150 хил. лв. на седмица. Това е до месец  декември 2013-а година. След това сумата пропорционално е нараствала. Нещо повече. Освен тези пари, които са били за структури и за купуване на гласове, е имало и друго перо „Медийно обслужване“. Ясно е записана и агенцията, през която са минавали тези парични  потоци. Това е „Пиеро“ и е писано, че до месец декември парите, които са влезли, са над 4 милиона долара.

Емил Василев представи схема за финансиране и на определени лица, които са били на "хранилка“ в КТБ, и то без да връщат парите.

Според Янев, Николай Бареков е обвързан със специалните служби, които се опитвали да създадат от Бареков дубликат на Яне Янев.

Според РЗС пред служебния кабинет основните задачи са две – да води борба с корупцията и да организира честни избори.

Подробности чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна