Eмисия новини
от 10.00 часа

За медиите, властта и КТБ – журналистите Росен Босев и Светослав Терзиев

Последните разкрития на вестник "Капитал" и "Протестна мрежа" показаха схема за кредитиране на медии. Фирми, близки до мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, са финансирали с общо близо 30 милиона лева вестници извън издателската група на семейството на Делян Пеевски през 2011-а и 2012-а година. Заемодателите са сред големите длъжници на КТБ и сега си търсят парите по съдебен ред. В списъка с медии са "Труд", "24 часа", "Преса", "Тема", "Стандарт", "ШОУ", "Блиц", "Марица", "Струма" и много други.

Още от 2011-а година "Капитал" се опитва да покаже проблема, че има данни, че фирми, свързани с Цветан Василев, са получили кредити, надхвърлящи многократно ограниченията, записани в закона. Доскоро надзорът си затваряше очите. От няколко месеца подуправителят на БНБ е с обвинение именно за това, че не обърнал внимание на надвишаването на лимита
, каза в предаването "Преди всички" авторът на разследването журналистът от в. "Капитал" Росен Босев.

Издателят на "24 часа" и "Труд" Венелина Гочева в съботния брой на в. "Труд" заяви, че няма и никога не е имала кредит в КТБ.

Това е точно така, коментира Росен Босев:

Тя и нейната фирма няма кредит към КТБ. Банката финансира придобиването на холдинговата структура, която стои зад "Труд", "24 часа" и другите издания с кредит от "Инвестбанк". Факт е, обаче и тя самата не го отрича, че едната фирма, свързана с Цветан Василев, е имала договор с нея, по силата на който фирмата на Венелина Гочева "Про нюз" е взела заем от "Сайга консулт" – фирмата на Цветан Василев.


Сред вестниците, които не са получавали кредити от КТБ или от фирми, свързани с банката, е "Сега". Журналистът Светослав Терзиев коментира, че вестникът е бил поставен под натиска на банката да не разкрива връзките на Цветан Василев с Делян Пеевски и Ирена Кръстева:

Вестникът беше подложен на много остър натиск. Изпратени бяха писма от КТБ до председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, до трима негови заместници и комисари, до няколко началници на главни дирекции, в които те се занимават с една публикация на в. "Сега" и нейният автор, в случая аз. Защо си позволяваме и изобщо допускаме, че има някаква връзка между Цветан Василев, Делян Пеевски и Ирена Кръстева. Случи се така, че тази връзка много бързо се саморазобличи от самите участници в нея.

Светослав Терзиев припомни едно признание от преди 2 години на бившия министър на културата Вежди Рашидов, че създаването на медийния монопол се е решило на една маса, около която се въртят много пари.

Какво представлява този медиен монопол? В една банка се концентрират държавните средства на ниска лихва. От там нататък тази банка може да разполага с огромен ресурс и го предоставя на финансовия пазар. Лихвата там обаче е много по-висока. Получава се една разлика, която държавата подарява на тази банка, но при определени условия. Банката трябва да изкупи медии и да ги контролира от нейно име. Затова тези медии винаги са свързани с властта, няма значение коя е тази власт
, обясни схемата журналистът от в. "Сега".

Повече по темата можете да чуете от звуковия файл.


Още от
Започна аварийното почистване на коритото на река Янтра във Велико Търново

Чистят коритото на Тунджа в Ямбол

публикувано на 14.10.19 в 09:37