Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Славов: Необходим е диалог между институциите и гражданските организации преди изборите

Снимка: БГНЕС


Необходими са своевременни действия за диалог между институциите и гражданските организации във връзка с подготовката на изборите, казват от Асоциация "Прозрачност без граници". Изпълнителният директор на Асоциацията Калин Славов посочи в предаването "12+3":

Така се получава, че колкото повече се говори за диалог с гражданския сектор, всъщност реалният диалог сякаш отстъпва назад или дори, за съжаление, не се случва. Имахме възможност да коментираме това, което Изборният кодекс е предвидил и което вече на едни избори опита да се случи – Общественият съвет към ЦИК. Ние напуснахме този формат, именно защото той се оказа неефективен и за съжаление изцяло формален. Анонсиран беше Граждански борд, който ще бъде с изпълнителната власт. Граждански борд, който трябва съвместно с МС и с органите, които имат правомощия от страна на изпълнителната власт да подготвят изборите, да осъществяват диалог, да направи процеса по-видим, да имат възможност гражданските организации в рамките на легитимното и добрия тон да оказват и натиск върху институциите тогава, когато те забавят едно или друго действие или когато има опасение, че няма да се справят по най-добрия начин. Какво се получава на практика – изборите са след около месец и половина, тези формати са анонсирани, но на практика не са функциониращи, не е ясно кой ще участва, как ще участва, по какъв механизъм ще се случват нещата, т.е. дори още подготвителни стъпки не са направени. Междувременно знаем, че и МС, и ЦИК имат своите хронограми, следват от закона, сроковете текат, изпълняват в някакъв порядък своите задължения. Ние се опасяваме да не се окажем всички, като граждански сектор, в ситуация, в която ключовите решения са взети, основните действия по подготовката са направени в една или друга посока и след това да бъдем поканени – поканени защо.

Славов предполага, че става въпрос за организационни проблеми това да не се случва и добави: Макар да не сме най-големите радетели на форматите – Граждански борд, съвети и други подобни, то те имат своето място и имат своя принос. Когато бъде заявено, че ще бъдат правени, а не се случват, тогава това не прави много добро впечатление.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна