Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите фермери протестират заради липсата на финансиране за техните проекти

Снимка: БГНЕС


Млади фермери, чиито проекти няма да бъдат финансирани по Програмата за селските райони, протестират пред земеделските служби в областните градове. Повече от 2 хиляди проекта остават без финансово подпомагане, а авторите им, които са теглили кредити, за да ги изпълнят, ще фалират. Това обявиха пред "Хоризонт" от неформалната организация "Кауза Млад фермер".

Повече от година младите фермери напразно очакват да бъде разкрит прием по Мярка 112 – "Създаване на стопанства на млади фермери” от Програмата за селските райони. Заради щедрите обещания на предишното правителство, че мярката ще бъде отворена, бяха подготвени около 2700 проекта и повечето от фермерите теглиха кредити, за да ги изпълнят. Сега тези заеми трябва да се връщат, а вчера стана ясно, че пари за младите няма. Мярката ще бъде отворена едва през януари, с все още неясен бюджет.

Това означава, че 2100 проекта изгарят, а авторите им, чиито регистрации изтичат в края на годината, няма да могат да кандидатстват повече. Единственото, което може да се направи, е да се кандидатства за по-голям бюджет за слеващия програмен период, обещал е служебният министър на земеделието Васил Грудев.

С плакати "Къде са парите за младите фермери?"  и "Омръзнаха ни празни обещания" млади земеделски производители от петте общини на Търговищка област протестираха пред Областната дирекция “Земеделие“.

Млади фермери се събраха и във Варна. Доряна Дончева, която има 125 пчелни кошера, каза, че се е надявала да получи средства, за да може да развива своя бизнес. Инвестирала е сериозна сума пари, за да може да отговаря на условията. Разочаровани сме, защото никой не ни финансира, казва тя.

По информация на Областната служба по земеделие във Варна 160 млади фермери са били подали документи през миналата година. Тази година са над 140.

Междувременно Националната асоциация на младите фермери в България заяви, че не подкрепя протестните действия на младите фермери. Според председателя на Асоциацията Димитър Димитров проблемът с неразплатените средства по проектите е от една година. Димитров каза още, че настоящото ръководство на фонд "Земеделие" прави всичко възможно да се предвижи процедурата с предоговорирането, но не носи отговорност за предходните провали. Той помоли за повече търпение, защото държавата полага усилия проблемът да бъде решен в рамките на следващите един-два месеца.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна