Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първокласниците не са като другите ученици, имат нужда от по-специална подготовка и отношение

Днес се открива учебната година за спортните училища в столицата.

За първокласниците годината традиционно започва на 15-и септември. А по сведения на регионалните инспекторати по образование 63 966 деца вече са записани за постъпване в първи клас през новата учебна година, което е с 370 повече от миналата. Те ще се обучават в 3250 паралелки.

Очаква се най-много първокласници да има в София-град, тъй като подадените заявления за постъпване в училище са 9989.

Преди да изпратят децата си за първи път на училище, полезно за родителите е да се запознаят с някои важни съвети. Според добре известните препоръки на здравните експерти ученическата чанта не трябва да е по-тежка от 15% от теглото на детето. Така  дете с тегло около 25 кг не трябва да носи раница, която да тежи повече от 3-4 кг. Друга важна препоръка е да се използват и двете презрамки на чантата, защото това осигурява по-равномерно разпределение на тежестта. Презрамките пък трябва да са добре уплътнени, за да не претриват раменете на децата.

Чуйте още полезни съвети за първокласници и техните родители:

колко е важно да говорим с децата, а те да споделят каквото ги вълнува, защо е добре първокласникът да има „вечерен час“ (за заспиване), как да ги приучим на полезни навици...



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна