Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няколко милиона лева ще са нужни за възстановяване на инфраструктура само в община Приморско

Всички спортни и културни прояви в Бургас днес ще започват с минута мълчание

| обновено на 07.09.14 в 17:53
Снимка: БГНЕС

Няколко милиона лева ще са нужни за възстановяване на инфраструктура само в община Приморско, след поройните дъждове. Мостът край село Веселие не подлежи на ремонт, а трябва да се изгради отново.

Щетите в община Приморско все още се изчисляват. Само за мостовете край селата Веселие и Ново Паничарево, които са част от републиканската пътна мрежа, са необходими около няколко милиона, които пътната агенция няма, твърди кметът на общината Димитър Германов:

Мостът, който е от село Веселие, без да съм специалист, мога да кажа, че трябва целия мост да се изгради наново, а това са няколко милиона лева. Пропаднал е един основен елемент, а той не може да бъде самостоятелно изграден. На 16-и юли, когато беше предното наводнение, ние заявихме една сума 760 хил. лева, но до този момент не сме получили нищо.

Възстановителните работи в пострадалите от пороите райони в цялата бургаска област продължават. Няма бедстващи хора, екипи работят по разчистването на пътища и частни домове, изчисляват се щетите. В момента се възстановява инфраструктурата в най-пострадалото село Ново Паничарево. Няма евакуирани хора, има ток и вода, добави Германов.

От утре започва почистването и в рибарското селище Ченгене скеле край Бургас. До 17.30 часа днес ще се възстанови електрозахранването. Утре ще бъде внесен и доклада към Комисията по бедствията и авариите с обобщената сума за щетите в общината. Само за селището те са за около 400 хил.лева, поясни кметът Димитър Николов:

115 са потъналите лодки. Половината са негодни за използване. 7 рибарски хижи са съборени изцяло. Всички рибарски хижи са наводнени. В момента се почистват.

Мостовете край селата Извор и Маринка са в лошо състояние, възможно е да се срутят. В най-пострадалия квартал на Бургас „Победа“ се отводнява. Служителите трудно влизат в ромските къщи,добави кмета и поясни, че няма опасност от рисково преливане на язовира край Малинка.

Преминали през много премеждия в морето, рибарите от Ченгене скеле за първи път се сблъскват с подобна стихия на сушата. За повечето от пострадалите къщите в селището са единствения им дом. Семейство Милка и Георги Гочеви още не могат да се отърсят от шока на двуметровата вълна, която ги е заляла.

В подобно положение са собствениците на над 75 къщи и 60 лодки, които днес с помощта на приятели, роднини и доброволци бавно възстановяват пораженията. Проблем е и липсата на ток, посочва председателят на рибарското сдружение „Морски сговор“ Димитър Янчев:

Работим по възстановяването. Имаме непрекъсната връзка с кмета, с областния. Подсушаваме трафопоста, но работата е там, че до всяко бунгало и къща трябва да се провери. Опазихме се от смъртен случай, да не направим накрая някоя грешка.

Хората се опасяват, че заради неуредения статут на рибарското селище няма да получат обезщетения, а заради пострадалите лодки ще бъде провален есенния риболов.


Всички спортни и културни прояви в Бургас днес ще започват с минута мълчание в памет на жертвите на вчерашното наводнение. Утре в града е ден на траур в памет на загиналите две жени - на 69 и 21 години и един мъж - на 27 години. 

Близо 80 населени места в България бяха засегнати при последните наводнения. 

Близо сто души са прекарали тази нощ в приюти или приемни домове в пострадалите от пороите общини Бургас и Приморско. След като дъждовете спряха ситуацията започва да се нормализира, щетите обаче са много големи.

Няма бедстващи хора. Електричество има навсякъде в пострадалите от пороите морски общини. Проблеми с водата има само в село Веселие, община Приморско, но проблемът за момента е решен с водоноски, каза кметът Димитър Германов, като уточни щетите:

Прекъснато мостово съоръжение в село Веселие, нарушено цялостно мостово съоръжение в село Ново Паничaрево, частично нарушаване на целостта на моста към село Писменово, нарушена пътна инфраструктура, залети къщи.

Близо 60 души от Приморско, чиито къщи са пострадали от водната стихия, са прекарали тази нощ в частни приемни домове, а шест семейства от село Ясна поляна са били настанени в читалището. 16 души от бургаския квартал “Победа” изкараха тази нощ в общинския приют. В рибарското селище Ченгене скеле доста от по-слабите постройки са били разрушени, каза Стефан Корадов, един от собствениците на лодка там:

Доста дребни бараки от тези временните постройки, които са неустойчиви, заминаха във водата. Огради, навеси. Ето такива са щетите и трябва да се види с очите. Това не може да се опише.

Близо 60 лодки в рибарското селище бяха отнесени от пороя. Тази сутрин по думите на Корадов вече се виждат десетина от тях, изплували на повърхността. По-късно ще започне изваждането им.

Къмпинг "Градина" не е под вода, опроверга излязлата по-рано информация за бедстващи хора там кметът на Созопол Панайот Рейзи. В отделни части на къмпинга има наводнени места, но ситуацията не е тревожна:

Встрани от района на къмпинга имаше наводнени бараки и някаква кола. Хората около колата.Това е, което имаше. Няма такова нещо, че бедстват около 150 души. Повечето хора вече са си тръгнали, много малко са останали там. Двата язовира над селото нито са прелели, нито е изпускано нещо.

От областната управа в Бургас също заявиха, че няма подадени сигнали за бедстващи хора на "Градина".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна