Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Б. Димитров: Трябва да се решат няколко принципни въпроса при учебниците по история

Снимка: БГНЕС

Историци ще представят позицията си по отношение на учебника по история за 3-ти клас на пресконференция. В нея ще участват акад. Георги Марков, проф. Илия Тодев, директор на Института за исторически изследвания на БАН, проф. Божидар Димитров, директор на НИМ, Костадин Костадинов, директор на Историческия музей в Добрич и други. След пресконференцията участниците ще връчат декларация в Министерството на образованието.

В интервю за предаването „Хоризонт до обед“ проф. Димитров коментира: Трябва да се решат няколко принципни въпроса при учебниците по история. Ние дълго сме обсъждали в медиите, в последните 20 години, състоянието на съдържанието на учебниците по история за средното училище и интерпретацията на историята там.

Емил Джасим от Центъра за образователни инициативи и преподавател по история коментира: Това е своеобразна част от една битка на една политическа група. Национализмът напоследък се проявява във възможно най-уродливите си форми и това е начин на мобилизация на тези сили в рамките на предизборната борба.

Николай Николов от сайта banitza.net посочи, че много голяма част от последните 50 години е изменена история: Много от нещата в учебниците не са описани по начина, по който са били. Голяма част от тоталитарното минало просто е изключено от учебниците и това е огромна грешка. Това трябва да се знае от нашето поколение.

Според Рая Раева от сайта banitza.net учебниците трябва да възпитават родолюбие, но умeрено: Важно е историята да бъде осмислена и разказана не само от хората, които са живели преди 1989-а година, но и от нас, тези, които нямаме физически спомен за нея.

Мненията чуйте от звуковите файлове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна