Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Аспарухово отново на протест сещу проекта за изграждането на блок със социални жилища

Снимка: БГНЕС

Над 5 хиляди подписа са събрали жителите на кватал "Аспарухово" във Варна срещу проекта на общината за изграждане на блок със социални жилища. Протестът е заради съмнението, че там ще бъдат настанени предимно роми от махалата и града.

Жители на квартал "Аспарухово" се събраха пред сградата на кметството на протест заради липсата на яснота, какво ще се случи с така наречения "проект за изграждане на социални жилища". Припомням, че по оперативна програма "Регионално развитие" общината спечели проект за изграждане на 30 жилища в сграда, която ще бъде на улица "Горна студена", 49 в ромската махала в "Аспарухово" за социално слаби. Хората обаче категорично казаха, че се съмняват, че там ще бъдат настанени хора от "Аспарухово" и хора, пострадали от бедствието. Смятат, че там ще се настанят роми, чиито къщи са разрушени от махалата "Максуда" и те не ги искат в квартала.

Ние имаме достатъчно проблеми, за да ни се прибавя още един - казаха те.

Дойде председателят на Общинския съвет Иван Луков, който също е жител на квартала и каза, че наистина, наредбата е доста рестрективна. Тези, които ще се настаняват в жилищата, не трябва да имат второ жилище, не трябва да имат сделка с недвижима собственост през последните години, но и те не могат да бъдат част от бедстващите в "Аспарухово", тъй като дори и наводнен, домът им си остава тяхна собственост.

Продължава събирането на подписи в квартала - каза един от инициаторите Петър Николов. До този момент са събрани близо 5 000 подписа. Събирането на подписи продължава. Това, което каза и председателят на Общинския съвет и заместник-кмет на район "Аспарухово" Радослав Коев, че ако действително хората изразят категоричното си несъгласие, тези жилища няма как да бъдат построени, но ще бъде жалко за изпуснатото европейско финансиране. Хората казаха още, че не знаят какво ще стане с тях през зимата, особено тези, които са евакуирани, живеят под наем и нямат алтернативно жилище. Явно проблемът ще се задълбочава и трябва да намери спешно решение.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна