Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата на бежанците, заради които протестираха в Калище, ще посещават учебни занятия във "Враждебна"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветниците в Ковачевци приеха декларация, в която настояват Националният детски екологичен комплекс в селото да бъде освободен от настанените там имигранти до 30-и октомври. Те проведоха извънредна сесия заради недоволството на местното население, че в единственото училище в общината – в село Калище, може да учат деца и на имигранти. 

Васил Върбанов, заместник-председател на Държавната агенция за бежанците, е на мнение, че не може да се говори за вина на Агенцията по случая.

Агенцията трябва да получи съдействие от всички централни и местни органи, а не да среща пречки. Малолетните и непълнолетните бежанци, търсещи закрила, имат право на обучение, а тези, които са получили закрила, имат право на професионално обучение. Не знам какво е причинило напрежението. Ние имахме съдействие от МОН, не считаме, че сме съгрешили. Не се поддаваме на натиска, но заради децата ще ги вземем в София и ще ги настаним във "Враждебна". Това не е заради натиска, а заради децата. Те са девет афганистанчета. До края на седмицата ще бъде уреден този въпрос. Решение за закриването на този център не се взема само от Агенцията, това е решение на МС. Ние задържаме тези хора там, не са създавали проблеми и не знам какво предизвика напрежението.

В предаването "Преди всички" Емил Денков, общински съветник от Ковачевци, обясни, че бежанците са пристигнали по "завоалиран начин" в селото.

Те пристигнаха през нощта и хората бяха изненадани. Тогава ни увериха, че е за кратко време, хората се успокоиха. Но от вчера чуваме, че имаме подписани анекси към договор за три години и смятаме, че това трябва да се съгласува с местната власт. Нямаме доверие на кмета, смятаме, че той е знаел. Тогава направиха някаква партийна услуга на управляващите и ги настаниха тук. Защо трябва да чакаме да се получат проблеми, ако има в Ковачевци специализиран лагер, никой няма да има против. Ние не сме агресивни хора, но си защитаваме общината. Ще си отстояваме общината да е спокойна.

Илияна Савова, ръководител на програмата за правна защита на бежанци при Българския хелзинкски комитет, обясни, че не е нещо ново политиците да използват такава реторика, но това, че учителите повтарят тази реторика, е потресаващо.

Какъв е проблемът, когато това училище се ползва. За съжаление нашите политици показаха, че реториката, ксенофобията, са използвани доста широко. Търсят се смешни доводи, които нямат нищо общо с действителността.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна