Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидатите за председател на ВКС са готови да отстояват независимостта на съда

Снимка: БГНЕС

Следващия четвъртък Висшият съдебен съвет (ВСС) ще избере нов председател на Върховния касационен съд (ВКС). Той ще поеме поста от досегашния председател Лазар Груев, чийто мандат изтича през ноември. Кандидати да заемат високата длъжност са заместниците на Груев във ВКС - съдиите Таня Райковска и Павлина Панова. Двете влизат в надпреварата с изравнени позиции. Това става ясно от становищата на двете комисии на Висшия съдебен съвет, които ги изслушваха вчера.

В предаването "Преди всички" двете коментираха възможността публично да изразят позициите си по конкретни теми.

Убедена съм, че възможността да кажем какво мислим за съдебната система, за реформата дава възможност за преценка на нашите становища както от страна на медиите, така и на колегите, и на органа, който ще извършва този избор, каза съдия Райковска.

На подобно мнение беше и съдия Панова:

Цялата тази процедура така, както е замислена, съставена и уредена от ВСС, включително и публичността, която се опитва и ВСС, и вие медиите да осигурите на тази процедура, е напълно пълноценна, с оглед на възможността да се презентират идеите за бъдещо управление на ВКС. До каква степен тези идеи ще бъдат чути и разбрани от ВСС е отговорност на самите членове. Силно се надявам те да съзнават тази отговорност.

Съвършени правила в една такава процедура няма. Винаги остава открита възможността за тяхното подобряване в бъдеще
. Така съдия Райковска коментира начина, по който се осъществява избора на председател на ВКС.

Равният старт, представен чрез становищата на двете комисии, е равен дотолкова, доколкото става въпрос за две жени - съдии от ВКС и двете, заемащи поста заместник. Нашите автобиографии и становища са публикувани. Всеки, който се интересува, може да прочете, да види качествата на всяка една от нас и да прецени равен ли е стартът ни и да изрази своите предпочитания субективно в процедурата, допълни съдия Павлина Панова.

И двете кандидатки споделиха, че изслушването пред колегите им от Върховния касационен съд е била важна част от процедурата по избор на председател.

Съдия Павлина Панова съобщи, че започва изработването на европейски стандарти за структурната независимост на съдебната система:

Виждате, че този въпрос не стои само в България. Ние ще го решаваме съвместно както на национално ниво, така и заедно с колегите от другите страни.

На въпрос какво би направила при внушенията, че даден съдия е взел решение под външна зависимост, Павлина Панова отговори:

Това безотговорно обществено говорене, понякога от представители на различни държавни институции, страшно накърнява доверието на хората. Не може да се очаква, че тогава, когато отговорни лица в държавата нападат безотговорно и неоснователно съда, ще се очаква, че обществото ще има доверие и че този съд ще правораздава действително както трябва - по закон и свое вътрешно убеждение, без каквито и да било политически, корпоративни или други влияния. Тази независимост трябва да се отстоява категорично, бързо и навременно. Всеки закъснял отговор на такива нападки разубеждава становището на съдебната власт и дава криле на всякакви бъдещи други нападки, от което няма нужда обществото, няма нужда и съдебната система. 

Според съдия Панова председателят на ВКС трябва има необходимата сила и психическа устойчивост да удържа на всякакви нападки и да поема ударите към съдебната система.

Разговора с Таня Райковска и Павлина Панова може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна