Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слав Славов: Азербайджан няма друг потенциал за газови доставки, освен "Шах Дениз 2"


В Баку днес ще се състои церемония по откриване на строителството на Южния газов коридор. Очакванията са с изграждането му да се повиши сигурността на доставките за България, страните от Югоизточна Европа и Европейския съюз.

В предаването на "Хоризонт" -"Събота 150" енергийният експерт Слав Славов от Световния енергиен съвет коментира, че коридорът няма да може да гарантира напълно сигурността на газовите доставки:

Азербайджан няма достатъчно газ, за да задоволи перспективното потребление в далечна перспектива. Надеждата на Европа, щото по този газопровод – ТАНАП, по-късно да се добави газ от други източници, например, от Иран и съседни на Средиземно море да се включат към  този и да се повиши именно от тези страни количеството газ на Азия, но Азербайджан няма друг потенциал, освен "Шах Дениз 2". 

Славов цитира прогнози, според които след 15-и декември може да се очаква 10-процентно намаление на руските газови доставки за Европа. По думите му, проблемът може лесно да бъде преодолян при 3 условия:

Първо, че запасите в хранилищата са разумно високи в началото на зимата - преди 15-и декември, някъде до 85%, например. Второто условие, ако има благожелателно сътрудничество между газовите компании, между съседни страни, тук от изключително значение е европейските правителства да са в готовност за взаимно подпомагане между съседни газови пазари и да са сигурни, преди зимата, че всякакви бариери със сигурност са премахнати, напр. между България и Гърция, между България и Румъния може взаимно да си помагат в подаването на реверсивен газ. И третото условие е, ако останалите руски доставки по другите газови пътища не са засегнати и има например възможност да си подават допълнителен газ по Северен поток. Имаме известни възможности, също потенциални, за подаване на допълнителен газ от Централна Азия през руските газопроводи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна