Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на мира

| обновено на 21.09.14 в 12:24

На 21-ви септември е Световният ден на мира. Тази година се навършват 30 години от приемането на Декларацията на Общото събрание на ООН за правото на народите за мир. По този повод темата на Международния ден на мира е "Правото на народите на мир".

В София честването бе при Паметника на Незнайния воин. С изпълнение на националния химн започна празникът. У нас денят се организира от Дружеството за обединените нациии – България с ветераните от войната. Това е едно честване, което се прави вече 7-ма година, целият свят отбелязва тази дата. Стремежът е всички поколения да бъдат включени в отбелязването му. Освен ветераните, присъстват и най-малките от 106-о училище и по-големите деца от 144-то. Петрана Филева е сред организаторите:

Двете училища, с които ние партнираме – Дружеството за ООН, имаме с тях обучения за правата на човека и правото на мира – едно от основните права на всички хора в света.

Тази година по повод 30 години от приемането на световната декларация за правото на народите на мир, денят е посветен на това събитие. Песента „Имеджин“ на Бийтълс бе подарена на този ден на света и се чуват посланията на Джон Ленън за мир. Новото този път е, че на големи табла с бели листове всеки минувач може да остави свои мисли за мир. Идеята е на най-младите. Василена Нинова е сред тях:

Идеята се породи, за да накараме повече хора всъщност да помислят какво за тях представлява мирът. Също това е начин повече хора да узнаят какво се чества на днешния ден и да го свържат с нещо хубаво, да дойдат тук и да отпразнуват празника с нас.

Ето и част от посланията, които ще бъдат публикувани:

Мирът е нещо, което всеки желае. За мен това е истината.

За мен мирът е дом, семейство, любов, свобода.

Българските имигранти се включиха активно в Деня на мира в Чикаго. За първи път той е отбелязан преди 32 години. Жителите на града са го превърнали в традиция, като всяка година участниците отправят към човечеството послание да бъдат спрени войната и насилието. Участниците  в парада на мира дефилираха  със  знамената на 193 страни, сред които и  трикольорът  на  България. Денят включва и културна програма, в която  за  първи път  имаше  и  нашенско  участие -   фолклорният   състав   "Верея" с ръководител Константин Маринов. Българските танци заслужиха одобрителни възгласи и много аплодисменти. Генералният консул  в  Чикаго Симеон Стоилов, който беше сред многобройните  дипломатически  представители, каза, че родината ни заема твърда позиция и е против военните конфликти във всички точки по света. А посланието на тази прекрасна инициатива е да бъдат спрени войната  и насилието.

За първи път Денят се чества през септември 1982 година. През 2001-ва Общото събрание на ООН утвърждава 21 септември за Ден на ненасилието и спирането на огъня във всички точки на света.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна