Eмисия новини
от 00.00 часа

ЦИК прави демонстрация на машинното гласуване

Говорителят на ЦИК Александър Андреев
Снимка: БГНЕС
Днес Централната избирателна комисия ще направи демонстрация на машинното гласуване. Говорителят на Комисията Александър Андреев уточни пред "Хоризонт", че на предстоящите избори ще бъдат разположени 300 машини в 5 изборни района. По думите му, с машинно гласуване не може да се пусне недействителна бюлетина. И при това гласуване има възможност за преференция. Андреев обясни как се гарантира тайната на вота при машинното гласуване:

Разписката се сгъва и се слага на предназначеното място. Тя съдържа само един код. На този етап машинното гласуване е само експериментално. Вотът, даден по този начин, няма да се зачита. Хората, които желаят да дадат своя глас, задължително преди експеримента трябва да пуснат хартиена бюлетина. 


По отношение на предварителното разгласяване на междинни резултати и възможностите от страна на ЦИК да санкционира тези разпространители Андреев каза: От доставчиците на медийните услуги, които са определени в Изборния кодекс и подлежат на санкции, са изключени социалните мрежи, ние не можем да упражняваме контрол върху тях. Другите подлежат на санкции, както досега. 


Още от