Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н.Пр. Шин Менг-хо: Близо 300 милиона евро са южнокорейските инвестиции в България

Близо 300 милиона евро са южнокорейските инвестиции в България през последната година, но съществува потенциал за увеличаване на тази сума. Това заяви извънредният и пълномощен посланик на Република Корея Шин Менг-хо по повод националния празник на Република Корея, откриването на Дните на корейската култура у нас, годишнина от установяването на дипломатически отношения и не на последно място - неотдавнашното поредно изявление на севернокорейския представител пред Общото събрание на ООН. В интервю за предаването "Събота 150" той заяви:

В последно време забелязвам отлични знаци за по-нататъшното развитие на взаимоотношенията ни. Все повече представители на корейския бизнес и туристи посещават България. В същото време много млади българи имат все по-ясно изразен интерес към корейската култура. Смятам, че България и Корея са приятелски открити държави. Нивото на корейските инвестиции се увеличи значително. Общото количество възлиза на около 300 млн. евро, а това прави Корея най-големият инвеститор от азиатските държави. Корейски бизнесмени проявяват интерес към земеделието. Един от тях вече изгражда фабрика за специален сорт гъби в Телиш. Тази компания планира да участва в производството на органично месо, зеленчуци и зърнени култури. Има корейски компании, които проявяват интерес към ИТ-сектора. Продължаваме да поддържаме интересите в създаването на електронно правителство, строителния бранш, транспорта. Наши фирми планират участие и в управлението на отпадъци. Не трябва да забравяме, че потенциалните инвеститори сравняват инвестиционните си преимущества в страните от района на Централна и Източна Европа, от Естония на север до България и Гърция на юг. В днешната глобализация, ако  България успее да подобри инвестиционния си климат, тя ще може да привлече и много повече инвестиции. И обратно – ако България не успее да изгради благоприятна инвестиционна среда, то тя може да загуби много.

Н.Пр. Шин Менг-хо изказа мнение: Посолството на България в Северна Корея може да изиграе важна роля като европейско представителство и особено по време на българското председателстване на Съюза. Международната общност, включително и България, могат да подпомогнат мира и стабилността, а накрая и обединението на Корейския полуостров чрез убеждаване на Северна Корея да се откаже от програмата си за разработване на ядрено оръжие.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени