Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Минчев: Почти 50% от нарушенията са контролиран вот и купуването на гласове

Снимка: БГНЕС

Има сериозно увеличение на контролирания вот и на купуването на гласове спрямо предишни избори. Почти 50% от нарушенията са в тази посока.

Това каза за „Хоризонт“ социологът Огнян Минчев от Асоциацията „Прозрачност без граници“. Около 51% от нарушенията, особено в първата част на изборния ден са били свързани с организационни нарушения и недобре обучени секционни избирателни комисии, както и липса на възможност тези комисии да регистрират нормално наблюдатели.

Регистрите на ЦИК за регистрация на нарушенията са почти напълно блокирани, от вчера тя не може да регистрира нови нарушения. В РИК имаше такъв проблем, но той, общо взето, се преодолява във втората част на изборния ден. Проблемът с регистрите е технически, уточни той.

Преференцията внася усилен мажоритарен елемент в избора, но и развихря страстите на традиционната партизанска политическа култура в България, допълни Минчев. Според него в някои от малките партии има мащабни концентрации на купен вот, което прави трудно прогнозируеми резултатите от вота.

Тези политически сили, които в най-голяма степен са зависими от олигархичната структура на властта, осъществяваща компроматни сценарии, понастоящем не са в позиция, в която да искат да дойдат на власт в резултат на тези избори. Това определя и малко по-безинтересната кампания.

Разговора с Огнян Минчев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна