Ралица Згалевска: Проблемите със сексуалното насилие сред деца с увреждания се неглижират у нас и в Европа

Данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие показват, че в Европа около половината от момичетата и близо една пета от момчетата с проблеми в развититето стават жертва на различни форми на сексуално посегателство преди да навършат 18 години. 

Ралица Згалевска, координатор на българо-холандски проект за превенция на сексуално насилие, член на българската асоциация по семейно планиране, съобщи за "Хоризонт", че проблемите със сексуалното насилие сред деца с увреждания се неглижират у нас и в Европа.

Насилието срещу деца с проблеми в развитието се случва 1,7 пъти по-често от насилието срещу другите деца и въпреки това нуждата на тези млади хора от здравна информация и образование, както и съблюдаването на правата им все още в голяма степен се пренебрегват.

Според данни на Държавната агенция за закрила на детето, средно около шест деца на година от специализирани институции у нас са станали жертва на насилие. Днес и утре в столицата българската Асоциация по семейно планиране и холандските партньори ще обучават наши специалисти, работещи с деца с различни увреждания, как да се действа в случай на сексуално насилие.

Вчера стана ясно, че Министерството на образованието, Агенцията за закрила на детето и полицията проверяват сигнал за сексуално посегателство върху 13-годишно момиче от Четвърто помощно училище в столицата. Родителите на момичето, което е аутист, се съмняват, че детето е било събличано по някакъв повод, докато е било в училището.

Още по темата за сексуалното насилие върху деца с увреждания - в предаването ни "Хоризонт до обед".

Още от категорията

В Бургас започва най-големият форум за международно историческо документално кино

Първото издание на най-големия форум за международно историческо документално кино се открива днес в Бургас. Специална комисия селектира предварително филмите, които ще се оценяват от авторитетно жури на световно ниво.  Сред финалистите попадат ленти от Италия, Русия, Сърбия, Съединените щати, Холандия, копродукции между Естония, Германия и Финландия,..

публикувано на 19.09.18 в 04:47

В Перник се провежда научна конференция, посветена на края на Първата световна война

Националната научна конференция, посветена на края на Първата световна война, се провежда в Перник. По време на двудневния форум водещи историци дискутират събитията през 1918 година и последиците от войната. Конференцията е четвъртата поред, която ние съвместно с Македонския научен институт организираме, каза директорът на Института за исторически..

публикувано на 19.09.18 в 04:37

Днес е Европейски ден без загинали на пътя

Днешният 19 септември е Европейски ден без загинали на пътя. България е лидер в Еворпейския съюз по брой загинали при катастрофи на 1 милион души. Операцията, неречена EDWARD, е по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция - ТИСПОЛ, в рамките на Европейската седмица на мобилността. За успешното провеждане на операция EDWARD на..

публикувано на 19.09.18 в 04:15

Почти 100 души бяха арестувани в Турция при операции срещу привърженици на Гюлен

Турските власти проведоха нови операции срещу привърженици на движението на проповедника Фетуллах Гюлен в страната. Бяха издадени заповеди за арест на почти 100 души, сред които 15 бивши военнослужещи и 15 бивши преподаватели. Полицията в Истанбул и Измир проведе едновременни операции на множество адреси за задържане на 60 души,..

публикувано на 19.09.18 в 03:52

В Плевен обсъдиха макет на паметник на героите от Дойранската епопея

В Плевен обсъдиха макет на паметник на Девета плевенска дивизия. Идеята е на Сдружение "Героите на Дойран", които са в основата на дарителската кампания за набиране на средства. Макетът за паметник в Плевен на Девета плевенска пехотна дивизия ще бъде изложен в Областната администрация и всеки, който желае, може да отправи препоръки в..

публикувано на 19.09.18 в 03:47

Над 200 деца участваха в експериментален проект за обучение по програмата "Киндиру"

241 деца от трета и четвърта група на шест столични детски градини се включиха в експериментален проект за обучение по програмата "Киндиру". Програмата се прилага за деца на 5-6 години. Заместник-кметът на Столичната община Тодор Чобанов: "На детето се задава задача да си нарисува портрет. От пръв поглед става ясно кое дете е минало по метода..

публикувано на 19.09.18 в 03:20

След година в София ще отвори иновативен център за подкрепа на хора с увреждания

След година в София ще отвори врати нов иновативен център за социални услуги за хора с увреждания с месечен капацитет от 30 души. Подобни центрове ще има и в още 4 града: Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Те ще извършват и мобилни услуги за хора от  близки до големия град населени места. Заместник-социалният министър Зорница Русинова обясни: "Голяма..

публикувано на 19.09.18 в 03:11