Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца в Операта – акценти от октомврийския музикален афиш

БНР Новини
Сцена от спектакъла „Бременските музиканти” в Софийската опера.
Снимка: Софийска опера

В света на децата музиката трябва да присъства от най-ранна възраст, защото е доказано, че играе важна роля за развитието им. Знаем това, но улисани в ежедневните си ангажименти пропускаме така важните първи години. Радостен факт е, че все повече творци и музикални педагози работят в тази посока и привличат малчуганите с подбрани за възрастта им творби. Афишът е пълен с предложения: от „Концерти на възглавници” през представления от цикъла „Фортисимо Фамилия” до детските оперни заглавия.

Госпожа Опера Снимка: marica.bgДецата в Пловдив имат нов приятел, който ги повежда и запознава с оперното и балетното изкуство – Госпожа Опера. Дамата посреща малките зрители в салона. Тя участва в действието на сцената и по колоритен и в същото време достъпен начин ги въвежда в сюжетната линия. Персонажът е част от образователната платформа „Госпожа Опера”, подкрепена от Регионалния инспекторат на образованието в Пловдив. За първи път той се появи за премиерата на операта за малките – „Хензел и Гретел” през декември 2013г. Приказните герои продължават да радват децата, представени от Госпожа Опера и през новия сезон. Спектаклите се играят в Дома на културата „Борис Христов” в Пловдив. Усмихната дама ще ги чака и на премиерата на балета „Лешникотрошачката” от Чайковски, който ще бъде поставен в дните около Коледа.

С детски представления започна новият сезон на Софийската опера. Големият интерес и липсата на билети месец напред накара ръководството на театъра да увеличи броя на „Концертите за бебоци”. Те започнаха през януари 2014г. и до днес са тотален хит. Творческият екип работи върху нови програми, като не забравя и порасналите малчугани. На 17 октомври в голямата зала бе премиерата на мюзикъла „Бременските музиканти” по музика на Александър Владигеров. Текстът на песните е на Димитър Димитров. Това е третата творба на композитора, която столичният театър поставя. Написана е през 1971г. и е издържана в духа на джаза. Юлия Кръстева, режисьор на спектакъла, разказва: Отиваме в друга атмосфера, защитена от музикалната драматургия. Запазена е класическата приказка с историята на четирите животни: магарето, петела, кучето и котарака. Различното е образът на кръчмарката, който композиторът добавя. Спектакълът е интересен и за родителите, защото с чувство за хумор Александър Владигеров е преплел в мюзикъла популярни музикални теми. Резултатът е една много забавна, вече музикална приказка. Поднесена с подходящите декори, костюми и танц, тя ще докосне съвременните деца.




Диригент на новата постановка в Софийската опера е Стефан Недялков. Според него „Бременските музиканти” е мост между съвременната музика, която младите хора слушат, и класическата. Първоначално за оркестъра на Софийската опера е било необичайно да изпълнява такава творба, защото тя е писана за бенд с контрабас и китара. Но музикантите се справят чудесно и искрено се забавляват на сцената – казва Стефан Недялков.

В театралната обстановка постановъчният екип е търсил игровите елементи на детския пъзел. В костюмите на разбойниците има препратки към филма „Карибски пирати”, а животинските облекла се доближават до визията на анимационните герои. Цялата пиеса е много раздвижена. Тя съчетава елементи и от балет, и мюзикъл – споделя Светлин Ивелинов, нейният хореограф. На основата на джаз танца той създава хореографията, пряко свързана с действията на героите. За добрия краен резултат принос има и декорът, великолепно замислен от Павлина Ойстерхус.

Аз имах късмета да работя и по трите произведения на Александър Владигеров, поставени в Софийската опера – казва тя. – За всеки художник е голямо щастие да живее в приказната естетика на музиката и на героите. За мен ключовата дума в трите постановки е „гората”. В „Червената шапчица”  имаше малка, съвсем конкретна гора. Преминахме през големия дънер, в който живееха седемте козлета и се развиваха историите с вълка. Сега в „Бременските музиканти” сценографията е динамична, без миг почивка във визията и отново е в гората. Започваме нашата история с един таблет. Малка лапичка решава да се спре на приказката, иконите изпадат на сцената и героите оживяват. „Пътят” бе в основата на моя проект. Това е вследствие на режисьорската идея за непрекъснатото лутане на героите из гората в търсене на спасението.

Детските заглавия от афиша на Националния музикален театър в София също привличат малки и големи. В момента се подготвя премиерата на мюзикъла „Котаракът Шарл” по мотиви от приказката на Шарл Перо и музика на Жул Леви. С нея на 23 октомври ще бъде открита новата сцена-фоайе в театъра.

А в Русе малките зрители се радват на балетния спектакъл „Звездният миг на малкия Стефчо или Карнавал на животните”, по музика на Камий Сен-Санс.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна