Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производителите на месо и млечни продукти не са оптимисти за срещата с министър Грудев

Васил Грудев
Снимка: БГНЕС

Националното сдружение на млеко- и месопроизводителите не очаква конкретни резултати от срещата на представителите на бранша със служебния министър на земеделието Васил Грудев. Председателят на сдружението, Танко Колев, увери, че ако до дни не бъдат намерени обещаните 93 милиона лева за сектора, започват протести в цялата страна. 

Тези средства трябваше да бъдат изплатени на животновъдите като обезщетение заради болестта „син език“. За сравнение в Гърция компенсацията е по 160 лева на глава добитък, у нас обезщетението ще е около 150 лева, но служебният кабинет отказва да осигури средствата без актуализация на бюджета. 

Въпреки че държавата е виновна за разпространение на заболяването, тя не е внесла и ваксина срещу него, която трябва вече да бъде поставена на всички животни, категоричен е Танчо Колев. Освен в няколко страни от ЕС, ваксина има и в съседна Турция, но оттам са заявили, че могат да я предложат единствено на българската държава.  

Председателят на националното сдружение на мляко и месопроизводителите в България посочи, че частно практикуващите ветеринарни лекари вземат по 1 лев на овца и по 5 лева на крава от животновъдите за консумативи за имунопрофилактика, но никой от тях не издава фактури и не плаща данъци на държавата. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна