Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български гласове в Стокхолм

Концерт по повод 100-годишнината на Борис Христов и 100 години от установяване на дипломатически отношения между България и Швеция

Снимка: culture-mfa.bg

С тържествен концерт в Стокхолм бяха отбелязани две респектиращи годишнини – един век от от рождението на великия бас Борис Христов и точно толкова от установяване на дипломатически отношения между България и Швеция. В програмата взеха участие три талантливи българки – Вяра Тренда – мецосопран, Елмира Дърварова – цигулка и Антонина Бонева – пиано.  В „Концертхюсет” – една от най-големите и най-престижни зали в шведската столица нашите сънароднички бяха аплодирани от стотици меломани, дипломатически представители на страни от четири континента и гости на Стокхолм.

„В началото идеята беше за по-скромно отбелязване на празничните поводи. Но постепенно повярвахме, че ще превърнем този концерт в истинско събитие. Много сме горди, че успяхме” – казва Вяра Трендафилова, с артистично име Вяра Тренда. Артист на свободна практика, тя от години живее в Швеция. Основател е на шведското сдружение „Оперисимо интернешънъл”.

„Това сдружение основахме преди една година – продължава тя. – Представяме културни постижения от различни области. Една от основните ни цели е да популяризираме българската култура в Стокхолм и цяла Швеция. Тържественият концерт, за който разговаряме сега, също беше организиран от „Оперисимо“. Разбира се, заедно с Министерството на външните работи на България, посланика ни в Швеция г-н Светлан Стоев и неговият екип от нашето посолство. Единственият спонсор, който се отзова на нашата молба за помощ беше българска фармацевтична фирма, която не само ни подкрепи финансово, но и закупи билети за своите шведски представители. Много съм горда, че именно хора от българския бизнес спонсорираха този концерт. В програмата включихме произведения на Шопен, Чайковски, Маскани, Масне, Шпор и шведската композиторка Аманда Майер. Концертът продължи час и половина без пауза между изпълненията. Мислехме, че публиката няма да има толкова голямо търпение, но накрая имаше толкова аплодисменти… Тази зала е първата, към която се насочват туристите, ако искат да посетят културно събитие в Стокхолм. Така че, наред с официално поканените лица, много хора си бяха купили билети. Залата наистина беше препълнена. Щастливи сме от този успех и вече правим планове да изнесем същата програма в България.”

Ето и какво разказа Антонина Бонева, концертиращ артист и преподавател по пиано.

„От Стокхолм се завърнах истински щастлива. Всичко беше организирано толкова добре, получихме изключително внимание – нещо, което вдъхновява артиста да даде най-доброто от себе си. И мисля, че успяхме. Отзивите, които продължаваме да получаваме, го доказват. С огромен респект си спомням моята гримьорна в „Концертхюсет”, където имаше плакат на Лучано Павароти, както и на други изпълнители, които са имали концерти в престижната зала. Нека припомним, че там изнася концертите си Стокхолмската филхармония, както и всички големи имена от световния музикален елит. Аз открих концерта със солови пиеси. Публиката сякаш беше заредила атмосферата с невероятна енергия, която продължи да ни вдъхновява през цялото време. Заедно с Елмира Дърварова изпълнихме соната от Аманда Майер. Интересен факт е, че именно известната българска цигуларка (и първата жена-концертмайстор на Метрополитен) е открила тази соната, а осъщественият от нея запис на произведението в момента е в класацията за номинациите „Грами“. Това изпълнение предизвика огромен възторг сред шведската публика. В края на концерта трите изпълнихме песни от Луи Шпор за цигулка, пиано и глас. В края на концерта цялата зала ръкопляскаше, скандираше …Обсипаха ни с внимание, посланик Стоев и екипът му също получиха поздравления за прекрасната работа, която бяха свършили.  За нас е много важно, че с такова бляскаво събитие отбелязахме вековния юбилей на дипломатическите отношения между двете страни. А също – че отново припомнихме на публиката за големия оперен певец и артист Борис Христов.”

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна