Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планираме експедиция до върховете с български имена на о-в Ливингстън

Снимка: БГНЕС


За първи път български алпинисти ще се опитат да изкачат върховете с български имена на остров Ливингстън. Участниците в 23-тата българска научна експедиция на Антарктида получиха от президента Росен Плевнелиев българското знаме.

Държавният глава постави акцент върху важността на експедицията и на специалните изследвания, свързани с климата, които ще извършат българските учени:

Участието на български учени във всички етапи на международния проект за изследването на климатичните промени в района на Южните Шетландски острови издига много авторитета на родната наука. Този проект е част от усилията на учените от цял свят. Ние даваме посоката на общи действия на човечеството по въпросите на климата.

Ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев отбеляза със задоволство, че и тази година ще има българско присъствие на остров Ливингстън:

Президентът, който обединява всички българи, които нямат цветове, нямат партийни пристрастия, и в това бурно време, в което живеем в момента, и именно отговорността, която и президентът има в този преходен период, намери време, отново да получим флага.

На планината Тангра на Антарктида се намират и трите върха - Левски, Голям иглен връх и Свети Иван Рилски, които ще се опитат да изкачат покорителите на Еверест, алпинистите Дойчин Боянов и Николай Петков.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна