Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днешните будители

На 1 ноември ще бъдат отбелязани 200 години от създаването на училище „Христо Ботев” в с. Енина от архимандрит Онуфрий Хилендарски.
Днес като че ли изглежда невъзможно да се направи нещо в полза на обществото, без това да е свързано с финансови облаги и слава. Толкова по-силно обаче подобни събития излъчват посланията си именно в такава обстановка. Затова един нормален дарителски жест има нужда от разгласа, за да продължим да вярваме в силата на българския дух, както и в неговата ненакърнимост.
Едно основно селско училище навършва достолепната възраст 200 години. Основано в далечната 1814 от архимандрит Онуфрий Хилендарски, училището „Христо Ботев” в с. Енина, Казанлъшко продължава да събира децата всяка есен. Тази година учителският колектив организира юбилейно честване на годишнината от началото на възрожденското учебно дело там с научна конференция, празничен концерт и откриване и освещаване на бюст-паметник на основателя на училището Онуфрий Хилендарски точно в Деня на народните будители 1 ноември. За целта през годината е организирана дарителска кампания, в която се включват много хора и средствата за паметника са събрани. Без участието на никакви институции и държава. С този малък-голям жест местните хора показват, че възрожденския дух у тях продължава да живее. Думите на учителя по история в училището Гриша Горецов, един съвременен будител, който е в основата на тази инициатива, потвърждават това.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна