Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

П. Ганев: Фискалната децентрализация решава проблема с икономическото разделение между столицата и останалите градове

Снимка: БГНЕС

Вече трета година си остава разделението между столица и всички останали и дори се задълбочава, каза Петър Ганев от Института за пазарна икономика в интервю за предаването "Преди всички". Днес от Института ще представят свое изследване за развитието на регионите в страната.

Докладът констатира още, че има и разлика в инвестициите в южната част на страната и в северната: Тези, които се справят добре, са близо един до друг и по един или друг начин се усилват – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас. Докато, ако погледнем на север, там трудно можем да посочим силен икономически център, който да е активен източник на инвестиции. Варна е такъв център, но тя не може да повлияе на целия север.

В южната част на страната има и повече инфраструктурни проекти и повече университети.

Едно от нещата, които предлагаме, е смяна на посоката на провеждане на регионална политика, която към момента е централизирана в София, посочи като решение Ганев и добави:

Тази фискална децентрализация, за която толкова се говори, трябва най-накрая да започне и то още от следващата година с преотстъпване на 1/5 от приходите от подоходни данъци към самите общини, т.е. да се даде стимул на общините да привличат инвестиции, да създават условия за работни места и да получават ресурс, свързан с икономическия растеж. Това е много по-добър вариант от алтернативата да създадем регионален фонд, който министърът на финансите да раздава на своите приятели в страната, както в общия случай се случи в последната година.

Ганев каза още, че Северозападът вече не е най-бедният регион в страната:

Това в някаква степен се променя. Области, които започнаха да формират клъстер с лоши показатели, едни от най-ниските нива на заетост, като например Търговище, Разград, т.е. образува се един клъстер, който е в централната част. Трябва да разчупим това схващане за Северозапада. По-скоро проблемът е на север, а не е толкова фокусиран върху Северозапада.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Петър Ганев чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени