Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земетресение с магнитуд 5,4 в Румъния беше усетено и в България

| обновено на 22.11.14 в 23:10
Снимка: БГНЕС
Земетресение с магнитуд около 5,4 е регистрирано тази вечер около 21,15 часа с епицентър на територията на Румъния, в района на Вранча, на около 400 км североизточно от София и на около 180 км от границата, съобщиха за "Хоризонт" от Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Според Европейския средиземноморски сеизмичен център магнитудът е 5,5. След разчитане от оператор Националният институт по геофизика на Румъния определи магнитуда на земния трус като 5,7 с точна дълбочина 39 км и интензивност в епицентъра 6 степен. Последвала е поредица от затихващи трусове, като най- силният от тях е бил 3,2 степен в 22,30 часа. Епицентърът на земетресението е в района на планината Вранча.

Трусът е усетен в цяла Северна България и по високите етажи на сгради в Южна България.

Няма данни за поражения и повредени сгради, съобщиха за "Хоризонт" от МВР.

Всички жители на Варна са усетили труса, но в града няма паника, съобщи кореспондентът ни Даниела Стойнова. Земетресението е усетено в целия регион. Филчо Филев, кмет на традиционно сеизмичната община Провадия, съобщи, че трусът е усетен, но засега няма данни за някакви щети. Същото потвърди и комисар Тихомир Тотев от Областна дирекция "Противопожарна и аварийна безопасност", който каза, че, по негови данни, днес и през деня е имало няколко по-леки труса, които не са били усетени.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени