Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ахмед Муса Ахмед е арестуван при голяма акция на ДАНС, жандармерията и полицията в Пазарджик

| обновено на 25.11.14 в 12:55
Снимка: БГНЕС
Мащабна операция на ДАНС се провежда в квартал "Изток" в Пазарджик. Целият квартал беше блокиран от жандармерия. Блокадата пред джамията "Абу Бекир" бе вдигната. От там преди това бяха изведени осъденият за радикалем ислям у нас Ахмед Муса Ахмед и още четирима негови поддръжници. Иззета е литиратура и компютър. Обиските по адреси  продължават.  Очакват се да пристигнат допълнителни полицейски сили.

Срещу Ахмед Муса и неизвестен брой лица има образувано досъдебно производство. Обвинението е на база чл. 407 от НК, което е за пропагандиране и подстрекаване към война, както и и за разпространяването на видеоматериали с антидемократична идеология.

Преди да бъде отведен от полицията, Ахмед Муса заедно със свои поддръжници е престоял в джамията повече от три часа.

Операцията е започнала малко след 7.00 часа, като е била атакувана джамията и няколко къщи. Според свидетели полицаите са нахлули в джамията след сутрешната молитва, където е имало и много деца. Пред "Абу Бекир" има над 100 души. Малко след 12.30 часа блокадата на джамията е вдигната.

Акция се провежда и в малката ромска махала на Пазарджик в комплекс "Марица". Кварталът е под засилено полицейско присъствие и жандармерия. Извършват се обиски на адреси, както и в джамията. Предполага се, че в някои апартаменти са се провеждали събрания за жени, които са обучавани в проповядване на ислямизъм. От Пазарджишката окръжна прокуратура са взели решение официалната информация да се подава от Главната прокуратура.

Предприети са всички мерки за опазване на енергийната система в района на Пазарджик, обясни изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков по повод проведената по-рано днес мащабна акция на полицията в града.

Ние си имаме стратегия за управление на сигурността и на риска в нашето дружество, така че всички мерки, които са взети за охраняване на нашите надземни съоръжения, са предприети. Нямаме притеснения. Всичко това е координирано с всички органи в самата държава, така че каквото е необходимо от наша страна, се прави, за да осигурим сигурността на съоръженията ни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна