Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левон Хампарцумян: Всички вложители в КТБ ще имат достъп до парите си

Левон Хампарцумян
Снимка: БГНЕС

Председателят на Асоциацията на търговските банки Левон Хампарцумян увери, че всички вложители в КТБ ще имат достъп до парите си и не е необходимо да отиват в банковия клон още на първия ден, в който ще започне изплащането на гарантираните депозити.

Веднъж, когато този процес започне, няма да свършат парите, няма да се спре изплащането, така че всеки ще има достъп до парите си. Разбира се, имаме хора, които 4-5 месеца не са имали достъп до средствата си. Напълно естествено е в първите дни да има малко по-голямо оживление.

Изплащането на гарантираните влогове, общо 3 милиарда и 600 милиона лева, няма да доведе до намаляване на лихвените равнища, каквито прогнози имаше в днешните вестници, смята Хампарцумян. По думит му, пазарът няма да се промени с разширения вариант на данък „лихва” или  „отблокирането” на гарантираните суми в КТБ.

Това ще се отрази на изнервените депозанти, които най-после ще получат достъп до парите си, но особена промяна върху лихвените нива няма да се наблюдава, тъй като мисля, че поне следващата година високите лихви няма да са конкурентен фактор в състезанието между банките.

Тенденцията по лихвите по депозити е надолу. Това в един момент ще даде и отражение върху лихвите по кредитите, стига икономиката да се развива добре.

Според председателя на Асоциацията на търговските банки развитието на казуса с Корпоративна търговска банка ще се отрази позитивно на страната, тъй като от пазара е премахнато „нездраво” предприятие.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени